AcasăNewsȘocant! România nu are alimente în rezervele de stat

Șocant! România nu are alimente în rezervele de stat

Guvernul îi condamnă pe români la foamete

Producătorii agricoli atrag atenția că, în acest moment, România nu are alimente în rezervele de stat, din cauza unei directive europene care i-a interzis acest lucru. Soluția urgentă este achiziționarea de către statul român a unor cantități importante de cereale și produse de bază, pentru a asigura securitatea alimentară a românilor.

Guvernul îi condamnă pe români la foamete

Din 2010, România nu mai are rezervă de stat de alimente, ne spune președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu. Acesta susține că Uniunea Europeană ne-a interzis să mai facem rezervă de stat. ”Ne-a obligat Uniunea Europeană, pentru că numai pe proști poate să-i oblige, să depunem într-o bancă din Anglia o sumă de bani pe care o putem folosi atunci când rămânem fără mâncare. Deci Uniunea Europeană ne-a interzis să mai facem rezervă de stat de hrană, iar acum este criză peste tot în Europa și peste tot în lume. Celelalte state sigur au rezerve. Ia închideți Germania și o să vedeți că 10 ani de zile nu vor avea probleme. Numai să nu le oprească gazul, că gaz nu au, dar sunt în relații foarte bune cu rușii, așa că nu vor fi probleme. Am fost în cea mai industrializată zonă din Germania și am văzut acolo conducte de gaz de două ori cât mine de groase, care veneau direct din Siberia. Deci și aici stau bine. Faptul că noi acum nu avem nimic în rezervele de stat este foarte grav. În momentul în care a venit nenorocirea asta peste noi, primul lucru pe care trebuia să-l facă Guvernul, după o analiză, era să inventarieze stocurile de carne, de paste, de făină, mălai, de materie prime și să le cumpere pentru rezerva de stat, pentru că în caz de război nu stai după agentul economic”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Oprirea exporturilor, aberantă

Producătorii agricoli susțin că măsura de oprire a exporturilor a fost aberantă, ducându-i pe aceștia în pragul falimentului. Măsura obligatorie ar fi fost achiziționarea cerealelor pentru rezerva de stat. ”Cu măsura de oprire a exporturilor, Guvernul a pus la pământ toată agricultura. Nu asta era soluția, doar să oprească exporturile, ci soluția era ca Guvernul să cumpere cereale pentru rezerva de stat, pentru că în caz de stare de urgență, statul are două obligații majore: să păstreze granițele și să hrănească populația. Nu trebuia să oprești exporturile la grămadă, fără să întrebi măcar, pentru că în lista aia sunt produse pe care România nici nu le folosește, cum ar fi rapița, de exemplu. Comerțul trebuie lăsat liber, pentru că acum a omorât toți producătorii agricoli. Angrosiștii au spus că ei nu mai cumpără nimic, atâta timp cât li s-a interzis bussines-ul. Ideea era ca statul să cumpere atât cereale, cât și produse alimentare pentru rezerva de stat, carne, ouă, ulei și alte produse procesate. Asta nu este măsură, doar să interzici exporturile, fără să cumperi de la producători, mai ales că nu ai nimic la rezerva de stat. La un proces internațional, statul român va pierde și va plăti bani grei, pentru că nu poți să impui multinaționalelor să nu mai exporte, pentru că multinaționalele nu au nicio obligație față de statul român. Grâu mai este încă în țară, în depozitele angrosiștilor, care nu este contractat de către nimeni, deci ar putea să-l achiziționeze statul român”, a mai precizat Laurențiu Baciu.

Dreptul de proprietate, suspendat

Interdicția de a-ți lucra bucata de pământ aflată în proprietate este considerată a fi o încălcare flagrantă a dreptului de proprietate. ”Conform Ordonanțelor Militare nr. 3 și nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanță anume, pentru activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional”, se arată într-un comunicat al MAI. Practic, românii care au terenuri și grădini în proprietate nu au voie să cultive în această perioadă pentru a-și asigura securitatea alimentară pentru propriile lor familii. ”Majoritatea românilor au în proprietate grădini și terenuri pe care le lucrează. Este o aberație să interzici oamenilor să-și lucreze pământul. Prin această măsură a luat dreptul de proprietate al românilor. Este un bun aflat în proprietate privată de care omul vrea să se folosească. Ce fac țăranii care au terenuri mai departe de casă? Nu își pot lucra pământul? Îi condamnă la foame? Nu se poate așa ceva”, a mai afirmat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.889 afisari

8 COMENTARII

  1. Ludovique si Iohanis daca nu refac rezerva de stat o sa murim de foame…Doamne fereste de o noua criza: bacteriana/de medicamente,atac cibernetic, sau vreun cutremur.Aroganta PNL,alaturi de o lipsa o previziune poate duce la prabusirea noastra.

    • Ivanka , devocika simandicoasa , ai tupeu , nu gluma , semnezi statul de plata cam des pe National ! Pe pesedisti i-a durut in cur de rezerva de stat , daca Mandrila de la Focsani a ciordit conservele din rezerva de stat si si-a umplut camara , cat crezi ca au ciordit aia de la PSD care au gestionat rezerva de stat ? Cati bani a lasat Dancila in Fondul de Rezerva al Guvernului ? Lacustele pesediste au ras tot si acum te vaiti ca proasta-n targ ca o sa murim de foame ? Aroganta PNL duce la prabusirea noastra ? Nu cumva ciordeala sistematica a mafiotilor din PSD din ultimii 30 de ani ? Dupa ce lasi visteria goala te mai caci si-n drum si razi de altii ca sunt aroganti ?

      • National e un ziar interesant.
        Nu mi pasa ce partid a fost la guvernare.Tot ce remarc e ca azi suntem in criza nationala si internationala iar baronii PNL sunt la putere si la fel ca aialalti: dezinteresati fata de votanti.

  2. Istoria se repeta,daca am uitat-o.Intre anii 1945-64 rezervele de alimente ale tarii erau stoarse de ocupantul sovietic,astfel,intre anii 1945-48 istoria consemneaza ca am avut o foamete iasca.Deabia dupa 1964 am avut in tara un trai mai bun,pentru ca,din sept. s-au taiat conductele care duceau cam totul la sovietici,pentru asta au platit doi conducatori,caracterizati de fostii si actualii stapani ai Coloniei drept dictatori,pentru ca au tinut cu poporul.Un ex. din zilele noastre,un mic conducator politic,pe care nu il simpatizam,din contra,pentru ca a incalcat ordinele stapanilor Coloniei,a fost condamnat de doua ori ajungand la racoare,pentru ca prea se incinsese cu masuri contra multinationalelor detinute de stapani.

  3. Nu mi se pare nimic socant faptul ca nu avem nimic in rezervele de stat! Chiar pot sa spun ca ma asteptam la asta… Mi se pare insa socant ca a trebuit ca un virus nemernic de cativa nanometri, urmat de o criza economica implicita si de o foamete care se va prefigura in mod logic, sa ne faca sa recunoastem ca suntem in c**ul gol. Pe bune? Dar daca Covidutz nu venea, mai aflam noi ca nu avem de niciunele?

  4. Daca urmam orbeste indicatiile UE, asa se intampla ? Daca ne purtam ca slugile, nu ca parteeri cu drepturi egale, atunci acestea sunt consecintele, pe care poporul le va suporta, nu acesti neica nimeni care ne conduc.
    Isi asuma Guvernul Zero III, ca Romania sa aiba Rezervele de Stat goale ?

  5. Laurențiu Baciu nu mai este președintele LAPAR din luna februarie. De fapt, s-a autosuspendat din funcție încă de acum circa un an. Cu cine a stat de vorbă autoarea articolului, publicat, după cum se vede, în seara zilei de 13.4.2020?

  6. nu are pt ca nu mai avem nici stat social doar de drept sau paralel care nu sre nevoie de preocupari cu cereale!!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger