AcasăNewsȘocant! Malul Lacului Roșu din Harghita aparține Budapestei

Șocant! Malul Lacului Roșu din Harghita aparține Budapestei

Primarul comunei Bicaz Chei, care a pierdut în instanță Cheile Bicazului în favoarea orașului Gheorghieni, din Harghita, se teme că zona ar putea avea soarta malului Lacului Roșu. Acesta ne spune că malul Lacului nu mai aparține țării noastre, ci sectorului 6 Budapesta.

După șase ani de procese și 53 de termene de judecată, comuna Bicaz Chei s-a trezit fără brandul cel mai de preț: Cheile Bicazului. Deși părea absurd ca vreo instanță să decidă împotriva legii, iată că o judecătoare de la Tribunalul Prahova a transferat granițele administrative și a donat capodopera naturii orașului Gheorghieni din județului Harghita, oraș care are antecendente șocante în relația cu Budapesta. ”Malul Lacului Roșu este vândut sau concesionat de către orașul Gheorghieni sectorului 6 din Budapesta. Cei care își desfășoară acolo activități comerciale închiriază de la Sectorul 6 din Budapesta. Mai mult, până la limita cu Bicaz Chei, terenurile sunt cumpărate de către o firmă cu sediul în Ciuc, un mare patron de hochei de acolo care a cumpărat o mare parte din terenurile Parcului Național . Totodată, ca să păstrăm Cheile Bicazului ca bun național, le-am dat oamenilor care erau proprietari aici teren în Parcul Național, că atunci, la vremea aceea, se putea. Apoi am văzut că era o firmă din Budapesta care cumpăra tot și am zis, bă, fraților, nu se poate, totuși, hai să dăm în altă parte. Nu vreau să popularizez decizia instanței care ne-a luat Cheile Bicazului, pentru că nu vreau să se întâmple ce s-a întâmplat la Valea Uzului. Dacă voi populariza va fi mai rău, că vor veni câteva mii, nu numai de la noi, ci și din altă parte, și nu cred că este cazul. Nu ducem lipsă de așa ceva. Noi am mai avut niște probleme cu ani în urmă cu vecinii noștri și nu ne mai dorim”, ne-a declarat primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga.

S-au contestat singuri

Problemele granițelor dintre Bicaz Chei și Gheorghieni datază de pe vremea lui Ceaușescu. Județul Neamț punea limita de județ la Cheile Bicazului, iar ei veneau noaptea și o luau cu taburi, ne spune conducerea Primăriei Bicaz Chei. ”În 1998, pentru că vroiau să-și delimiteze granițele, să-și facă cadastru la nivel de UAT,cu intravilan și extravilan, reprezentanții Primăriei Gheorghieni au făcut grănițuirea între oraș și comuna Bicaz Chei. ”Și-au angajat o firmă din Miercurea Ciuc, iar în 1998 s-au întrunit comisia din comuna Bicaz Chei împreună cu orașul Gheorgheni, respectiv Consiliul Județean și Oficiul Județean de Cadastru Harghita și s-a semnat procesul de bună vecinătate, adică în sensul că nu sunt niciun fel de obiecțiuni pe tema asta.

Chiele Bicazului poartă denumirea acum de Strâmtoarea Bekas

S-a semnat și procesul verbal, primarul de atunci, secretarul de la noi, de la primărie, secretarul și primarul orașului Gheorghieni și reprezentanții Oficiului Județean de Cadastru Harghita. Firma respectivă nu avea ce să facă altceva decât pe Legea 2 pe 1968, care este lege în vigoare cu privire la împărțirea teritorială administrativă a României. Comuna Bicaz Chei nu a avut ce obiecta. Oficiul Județean de Cadastru Harghita a spus da, domnule, asta este limita corectă, asta este legea, semnăm, a semnat primarul din Gheorghieni, a semnat secretarul din Gheorghieni. După 11 ani se trezesc ei că stai, domnule, că limita nu este bună unde am semnat-o, la kilometrul 28-700, trebuie să vină până la ieșire din Cheile Bicazului, că trebuie să fie la noi Cheile Bicazului. Nu știu ce-au avut ei în cap, dar au contestat în instanță procesul ăla verbal, inclusiv lucrarea”, ne spune primarul comunei Bicaz Chei.

S-au folosit de o hotărâre de guvern dubioasă

Procesul a fost transferat de la Gheorghieni la Miercurea Ciuc, de unde a ajuns la Tribunalul Prahova. Aici, după șase ani, a fost dată o decizie absolut dubioasă. În loc să se ia în considerare Legea 2 din 1968, cu privire la împărțirea administrativ-teritorială a României, a fost luată în considerare o hotărâre de Guvern dată în anul 2000, care făcea referire la drumurile naționale. ”Acolo, undeva, într-o anexă, scrie că Drumul Național de la kilometrul 0, care pleacă din Gheorghieni, până la kilometrul 32 aparține de Harghita, aici a fost dus în eroare judecătorul. De fapt DN 12C străbate județul Harghita până la kilometrul 28, este administrat de Direcția de Drumuri -Regionala Brașov, dar de la 0 la 28 este pe Harghita și de la 28 la 32 este pe Neamț, potrivit Legii de împărțire administrativ-teritorială a țării. Iar Cheile Bicazului se încadrează între kilometrul 27 și 32. Eu am câștigat multe procese cu Harghita și pe retrocedare de terenuri, credeți că nu poate fi luată în calcul o lege? Eu am încredere că vor fi niște oameni acolo care vor judeca după lege. Am înțeles că a fost o doamnă judecător nu cu prea multă experiență, doamnii sunt foarte abili, or fi dus-o pe legea drumurilor și nu pe Legea 2 pe 1968, la care face referire procesul verbal. Așteptăm motivarea și vom face recurs la Curtea de Apel”, a afimat Gheorghe Oniga, primarul comunei Bicaz Chei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.672 afisari

6 COMENTARII

  1. Un articol IDIOT ,o gandire bolnava „malul lacului rosu din Harghita apartine BudapesteiȚ ,Harghita ca jdet apartine statului roman .Numai un IDIOT poate spune ca Judetul Harghita apartine Budapestei!!!!!!!!!!!!!.
    Hotaririle judecatoresti definitive se aplica din punct de vedere administratiei locale.
    TERMINATI CU MANIPULARILE IDIOATE ,ROMANIA ESTE ROMANIA IN GRANITELE EI ,nu se portioneaza
    ca la taraba de orce dobitoc.

  2. Da nu ai cum sa instrainezi. Da m-am gandit la astfel de protocoale.Un exemplu ar fi sa tratam cu bulgarii retrocedarea statului roman a 1 km din Balcic astfel am merge la Nisipurile de Aur in Romania care erau in Romania odata. Am ingropa si inima reginei mama Maria cum i testamentul regal. La fel in Ghiula in Bucovina si Timoc. Am avea 4 km de teritoriu romanesc extins. Am putea face si o insula artificiala in MN care sa slaveasca turismul roman. Basarabia o sa o unim nu mai trebuie. La fel vecinii nostri ar beneficia la schimb de 4 km a lor unde isi doresc. Adica aproape unde isi doresc.

    • Am o nedumerire Dacă Lacul Bicaz și municipiul Bicaz sunt în județul Neamț, geografic vorbind Cheile Bicazului de ce ar trebui să fie în Harghita ?

  3. Ucraina o sa vrea in Delta, Bulgaria tot in Delta, Serbia o sa vrea la Cazane iar Ungaria o sa vrea in secuime sau la mare.

  4. Fără UDMR la guvernare si fără maghiari în funcții publice de conducere, retragerea cetateniei romane celor care nu stiu limba romana !!!

  5. Nu ungurii sunt de vina ca ne vor tara ci noi romanii ca ii lasam sa ne-o ia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger