AcasăNewsȘocant! Cum s-a lăsat Romgaz țepuit de spanioli

Șocant! Cum s-a lăsat Romgaz țepuit de spanioli

Proiectul construcției celei mai mari centrale pentru producere de energie electrică din țară este în mare pericol. Statul român, prin Romgaz, s-a trezit țepuit de o companie spaniolă căreia i-a plătit până acum peste 100 de milioane de euro. Mai grav este faptul că, potrivit actualului director general al Romgaz, compania spaniolă era deja în insolvență la momentul semnării contractului cu țara noastră.

Semnarea unui contract cu o firmă în insolvență trebuie anchetată de DNA

Și săraci, și cu banii luați. Cam aceasta este concluzia după țeapa uriașă dată Romgaz și statului român de compania spaniolă Duro Felguera, fapt care compromite una dintre cele mai mari investiții ale țării din ultimii 20 de ani. La sfârșitul lunii octombrie 2016, Romgaz a semnat un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera, din Spania, şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, cu termen de finalizare în 2020. Obiectul contractului îl reprezenta realizarea proiectului „la cheie”, respectiv proiectare, livrare echipamente, execuţie lucrări şi punere în funcţiune, „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”.”Am anunţat de mult că intenţionăm să modernizăm centrala de la Iernut. Este un activ important al nostru. Modernizată, centrala va avea un rol foarte important în sistemul energetic. Momentan am semnat contractul şi suntem în situaţia în care demarăm investiţia. Vrem să ne depunem dosarul pentru a atrage fonduri din Planul Naţional de Investiţii”, declara la acel moment Virgil Metea (foto), fostul director general al Romgaz. Problemele majore au apărut în 2019, când compania spaniolă, deși primise banii de la Romgaz, nu a achiziționat echipamentele de la General Electric, cărora trebuie să le plătească 11 milioane de euro. În disperare de cauză, conducerea Romgaz a anunțat Ambasada Spaniei despre această situație, la sfârșitul anului trecut, și a achiziționat servicii juridice de consultanță și reprezentare juridică externă pentru acest litigiu.

Cine răspunde?

Adrian Volintiru, actualul director general al Romgaz, ne spune că firma spaniolă se află în insolvență și, mai mult de atât, în insolvență s-ar fi aflat și în 2016, la data semnării contractului. ”Avem probleme cu compania spaniolă și, oarecum, cu compania americană care trebuie să livreze echipamentele, dar compania americană are de primit bani, doar că ar putea să ne ajute mai mult. Firma spaniolă trebuia să le plătească din banii primiți de la Romgaz. Este cel mai mare proiect românesc din ultimii 20 de ani. Se pare că firma spaniolă era în insolvență deja la momentul în care a câștigat licitația, în 2016, și acest lucru a fost o lipsă mare de responsabilitate. Oricum, compania spaniolă a început cu patru luni întârziere. Nouă ne periclitează foarte tare poziția. Eu am explicat întotdeauna că nu avem ce să facem decât să ne luptăm pentru ce avem și ce ne trebuie pentru că este un proiect la cheie, unde lucrurile sunt foarte clare. Trebuie să plătești toate facturile la timp și să creezi front de lucru. Noi facem mult mai mult decât atât, somăm, alergăm, ne zbatem, ne rugăm, încercăm să-i ajutăm pe la bănci. Până acum spaniolilor le-am dat peste 100 milioane de euro, iar din martie anul trecut le-am dat 20 milioane de euro tocmai pentru a achita echipamentele firmei americane, General Electric, dar ei nu au plătit niciun ban”, ne-a declarat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.798 afisari

6 COMENTARII

  1. Vor raspunde cetatenii Coloniei prin maririle viitoare ale mc de gaze in asa fel incat paguba sa fie recuperata.S-a ajuns aici prin intelegerea a doua grupari de hoti,una de origine spaniola si alta locala,banii fiind impartiti frateste,ca in famiglia obisnuita.

  2. Am ajuns să plătim miliarde străinilor, ca să ne facă termocentrale și orice altceva ce poporul român făcea el însuși, pe vremea lui Ceaușescu. Dacă pe el l-au împușcat – DEGEABA – cei de după el merită jupuiți de vii și lăsați să-i bâzâie muștele.

  3. NU TREBUIA SA PLATEASCA NIMC PT.ECHIPAMENTE SPANIOLILOR ,POATE DIRECT LA GENERAL ELECTRIC.
    PAI DACA SPANIOLII LUAU ECHIPAMENTELE SI UMFLAU PRETUL CATRE ROMGAZ ,TREBUIAU SA PLATEASCA EI, NU NOI. SA NU TE INTERESEZI DE STATUTUL SPANIOLILOR PT.SEMNAREA CONTRACTULUI E MARE MAGARIE ,DAR CE CONTEAZA, CA NU SUNT BANII CONDUCERII ROMGAZ ( PA ASTIA II DOARE IN BASCA ) ,SUNT BANII NOSTRI SI AI ACTIONARILOR DACA OR FI.
    DECI DOBITOCII SI CORUPTII DIN RO,NU PLATESC PT. MANEVRELE FACUTE ,CACI POT SA MA GANDESC CA POATE S-AU INTORS CU SACOSA NISTE BANI PRIN RO ,SAU DEPUSI PRIN ARUBA,PANAMA, CAYMAN ETC.
    SI IN TARI CENTRALE ALE UE SE FAC COMISIOANE PT.BAIETII BUNI ,CA EX. AR FI LA CONSTRUCTIA
    STADIONULUI OLIMPIC DIN MUNCHEN. DEOSEBIREA ESTE CA LUCRARILE LA EI SE FINALIZEAZA CU GARANTIE , CU CALITATE SI CU DURATA DE VIATA CONFORM CONTRACTELOR BA CHIAR IN PLUS.., ASTFEL DE CELE MAI MULTE ORI NU-I INTREABA NIMENI,IAR POPULATIA E MULTUMITA DE NIVELUL SUPERIOR AL CALITATII.
    DIN PACATE COLONIA RO NU-SI MAI POATE EXECUTA SINGURA LUCRARILE.

  4. IDIOTII,IRESPONSABILII ,INCOMPETENTII PUSI IN SCAUNE DE POLITRUCII PSD SI-AU DEMONSTRAT CALITATILE MANAGERIALE !!.
    STATUL (GUVERNUL DE 3 PARALE)sa trimita in judecata pentru frauda si asociere la furt a celor care au semnat contractul,inclusiv a celor cu ochi albastri care au in grija Romgazul .Pana nu-i pui sa plateasca si nu-i acuzi de tradare nu cureti putina de viermi !!.

  5. Sa inteleg ca Romania nu mai stie sa construiasca centrale?
    Asa e cand devii din tara, kolonie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger