AcasăNewsSmartphones, un dezastru ecologic

Smartphones, un dezastru ecologic

In 10 ani, peste 7 miliarde de smartphones au fost fabricate iar aceasta industrie, care incurajeaza reinnoirea constanta a aparatelor, are un impact sever asupra mediului.

”Nu ne vom putea permite sa urmam aceeasi schema in viitorii 10 ani”, arata Greenpeace intr-un raport publicat ieri. Spre exemplu, in medie, un american nu utilizeaza telefonul cumparat mai mult de 26 de luni. Procesul de productie, locul productiei, materialele utilizate, scurta durata de viata a telefoanelor si lipsa reciclarii a deseurilor derivate fac din aceasta industrie un ”dezastru ecologic”, arata organizatia de mediu. Dupa 2007, de cand a iesit primul iPhone Apple, aproximativ 968 TWh au fost utilizati pentru a fabrica telefoane inteligente, o cantitate de energie echivalenta cu cea consumata de un an de India. Fabricarea lor este cea mai costisitoare si poluanta faza industriala. Poluanta pentru ca aceste telefoane se produc in principal in China, tara alimentata de un amestec de resurse extrem de poluant, dominat de carbune. Dincolo de graba cu care producatorii isi inlocuiesc modelele, inundand constant piata cu altele, la ciclul de viata extrem de scurt al acestor aparate contribuie si ofertele ”gratuite” in cadrul unor contracte oferite de operatorii de telefonie mobila, impingand clientii sa renunte si mai repede la telefoanele ”vechi”. Greenpeace estimeaza ca mai putin de 16% din deseurile electrice rezultate din productie sunt reciclate. In Asia, volumul acestor deseuri a crescut asa mult incat a depasit cresterea populatiei si capacitatea regiunii de a gestiona aceasta masa de-o maniera sigura pentru mediu. Greenpeace pledeaza pentru un nou model industrial, o productie ”circulara” bazata pe smartphones care vor permite upgradarea componentelor si reutilizarea materialelor folosite.

Nokia 3310, campionul la vorba lunga

Regele autonomiei si soliditatii s-a intors oficial, constructorul finlandez dezvaluind oficial succesorul beltseller-ului de altadata. Noul 3310 se adreseaza nostalgicilor si refractarilor la smartphones. Are integrata cunoscuta sonerie Nokia, dar si celebrul joc ”Snake”. Aparatul , care este disponibil in mai multe culori, are o baterie (1200mAh) care ofera o autonomie de 22 de ore de vorbit si asigura  energie in stand-by timp de o luna. Telefonul are o camera foto de 2 megapixeli. Pretul de achizitie este de 49 de euro, incepand cu al doilea trimestru al anului.

 

author avatar
Tudor Borcea
609 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger