AcasăNewsSlugărnicia liberală, total inutilă: Marea Neagră, lac rusesc!

Slugărnicia liberală, total inutilă: Marea Neagră, lac rusesc!

Cu gândul mai degrabă la alegerile anticipate decât la guvernarea țării, premierul Orban a încasat o scatoalcă după ceafă chiar la început de an. Americanii de la Exxon negociază cu rușii vânzarea tuturor operațiunilor petroliere pe care le desfășoară în Marea Neagră! Inclusiv hipermediatizatul perimetru luat în concesiune de la statul român și pentru care un om e azi la pușcărie, iar altul semnează cu două mâini, la Palatul Victoria, tot felul de abrogări, doar-doar „partenerul strategic” va fi mulțumit. Slugărnicia liberală este înduioșătoare dacă n-ar fi și inutilă. 

Se estimează că în bazinul „românesc” al Mării Negre sunt zăcăminte de 100 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Ca să înțelegem mai bine povestea, trebuie să ne întoarcem în timp. Era prin vara lui 2008 când primul-ministru de atunci, Tăriceanu, punea exploatarea în brațele străinilor, oferindu-le concesiune pe zeci de ani. Timpul a trecut, cercetările în zonă au continuat, iar când s-a făcut anunțul descoperirii unor imense „pungi de gaze”, PSD scotea din joben (în 2018) controversata Ordonanță 114. Printre altele, OUG 114 plafona costul prețului la gaze pentru populație, dar punea și o taxă pe profiturile uriașe obținute de companiile din energie. Iar concesionarii de zăcăminte de petrol și gaze trebuiau să plătească statului o redevență direct proporțională cu valoarea profitului scos de pe urma exploatării zăcămintelor! În plus, era musai ca firmele să tranzacționeze jumătate din producția de gaze pe piața internă.

Pentru toate acestea, PNL a acuzat fostul Executiv că duce România în sapă de lemn și sperie investitorii străini. I-a îmbunat Ludovic Orban imediat ce a ajuns la Putere. Într-un gest care trăda disperarea cu care urmăreau să facă pe plac corporațiilor, liberalii au abrogat OUG 114. De două ori, chiar, și prin lege, și prin Ordonanță de Urgență, ca să fie siguri că mesajul e clar: fără taxe și restricții de orice fel impuse firmelor străine!

Rex Tillerson, amicul lui Putin

Acum, în loc să avem aglomerație la intrarea în țară, e coadă, iată, taman pe sens invers! Exxon vrea să plece, deși PNL i-a făcut pe plac și a anulat OUG 114. Și cine se va bucura de cadoul liberal? Cumpărătorul. Adică, LukOil! Și uite cum Orban și toată echipa de „specialiști” de la Palatul Victoria au tras tare pentru a oferi facilități Moscovei! Când soarta își bate joc de tine…

Pe când conducea colosul Exxon Mobil, Rex Tillerson petrecea mai mult timp la Moscova decât în SUA. Numeroase dintre înțelegerile sale cu administrația Putin au atras atenția autorităților americane, Tillerson fiind bănuit că a „driblat” sancțiunile economice impuse Federației Ruse. Însă dincolo de toate astea, fostul Secretar de stat al lui Donald Trump a păstrat relații apropiate cu Kremlinul, le-a cultivat chiar și după plecarea sa de la Exxon, iar asta se vede în decizia companiei de a vinde rușilor operațiunile desfășurate în Marea Neagră. Prin retragerea din această zonă, americanii nu fac altceva decât să confirme că marea „noastră” e, de fapt, un lac rusesc. Gazele se duc la Moscova și asta cu felicitări și bezele din partea Guvernului Orban.

Reacția premierului a fost una jenantă. La UM Digi 024, ludovicul politicii aproape îndura Exxon să nu facă afaceri cu rușii de la Luk Oil. Deși nu are voie (poate fi acuzat de manipularea pieței bursiere!), s-a aruncat să anunțe intenția Petrom și Romgaz de a cumpăra de la Exxon operațiunile din Marea Neagră. Combinație liberală: să cumpărăm de la americani ceea ce e deja al nostru!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.520 afisari

1 COMENTARIU

  1. Slugarnicia liberala este jalnica si un atac la modernizarea RO .
    Exxon vrea sa vanda la Lukoil si astfel cu un OMW ( ma doare mana ca scriu cu majuscule) ,care poate are in spate Gazprom, manevra care confera super majoritate ,firmelor rusesti ,care joaca cum le dicteaza interesele.
    Eu sunt suparat pe papagalii nostri slugarnici si fara coloana ,nu pe cei mari care profita daca suntem niste dobitoci.
    Decidentii nostri inca nu s-au lamurit ca relatiile americano-rusesti ,underground sunt
    cat se poate de bune si cred ca vor fi in continuare,desi semnalele acestei colaborari
    se vad de mult.As da un exemplu ,care atunci cand s-a produs m-a lasat cu gura cascata.
    Dupa primirea RO in NATO presedintele USA George Bush jr.a venit in vizita la Bucuresti
    si a tinut un discurs in pta.palatului, unde printre altele a spus si a repetat sa reluam
    si sa intarim relatiile cu Rusia !
    Pun si eu o intrebare papagalilor ,cum de ungaria este apreciata si mangaiata de USA ,desi are relatii si acorduri atat de bune cu Rusia ,iar noi bagam batul prin gardul rusesc de cate ori,nu ne-am trezit dupa nopti petrecute in club !
    Ce constat eu ,este ca astazi ii respingem pe israelieni ( ce greseala ),ii plimbam pe
    americani ( care ne-o trag si poate or sa ne-o mai traga ),ii lingem pe nemti si pe aia de la Bruxelles si ne dam la rusi!
    O fi ceva sa-i trezeasca pe astia ai nostri ,ca asa nu mai merge ,vrei nu vrei si intre
    ,,prieteni” branza este pe bani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger