AcasăNewsSituație paradoxală: în timp ce europenii sunt puși să economisească energie, românii...

Situație paradoxală: în timp ce europenii sunt puși să economisească energie, românii nu prea au ce scoate din priză

energieSituație paradoxală: în timp ce europenii sunt puși să economisească energie, românii nu prea au ce scoate din priză

O analiză Reuters scoate la lumină situația dramatică în care se află multe gospodării din România. Unele familii fac economie la energie fără să vrea, întrucât sunt atât de sărace încât nu prea au ce scoate din priză pentru a reduce consumul.

Această analiză a fost făcută în contextul în care europenii – în special britanicii, nemții, italienii – sunt puși să economisească energie.

Românii au cel mai mic consum de electricitate

Jurnaliștii Reuters dau exemplul unui sat din Vaslui, Vasilați. Aici majoritatea caselor sunt încălzite cu lemne, oamenii își fac griji pentru facturile la energie, chiar dacă românii au cel mai mic consum de electricitate pe cap de locuitor din Uniunea Europeană și mulți au redus de pe unde au putut, se arată în materialul publicat de Reuters.

Georgeta Ichim este o pensionară văduvă în vârstă de 67 de ani. Locuiește singură într-o casă slab luminată. Folosește o singură cameră, și doar televizorul, frigiderul și o lampă consumă curent electric.

Și instituțiile publice fac economie la energie

Uniunea Europeană le cere statelor să economisească energie, să reducă costurile și să evite penuria în sezonul rece, pentru a face față reducerilor de aprovizionare cu gaz din Rusia. Instituțiile statului român fac și ele economie.

Unele județe reduc orele de școală și parlamentul României, a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagon, a redus iluminatul exterior la două ore pe noapte. Însă, mulți oameni din sate precum Vasilați și din cartierele mărginașe ale orașelor nu prea au de unde să mai economisească.

Peste 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României trăiesc în mediul rural, mulți bazându-se pe agricultura de subzistență, locuri de muncă sezoniere în străinătate sau naveta în orașe.

Datele Eurostat arată că românii au avut cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE, la mai puțin de jumătate din media UE în 2020. Cu toate acestea, consumul general de energie electrică al gospodăriilor românilor a scăzut cu 7,7% în primele opt luni ale acestui an.

author avatar
Andreea Vlad
1.172 afisari

7 COMENTARII

  1. Frigiderul! Pe vremea lui Ceausescu aveam grilaj la geamurile de la bucatarie si pe acel grilaj era un blat de lemn unde puneam oalele cu mancare. 5 luni pe an nu foloseam frigiderul ca sa nu consumam curentul. U.E. sa-i intrebe pe romani cum e cu lipsurile ca le zic eu.

    • Pe timpul Raposatului se mai gasea ce sa pui la pastrare. acum, cand stam la masa cu bogatii, ne vom pune noi insine pe lemn, in asteptarea clipei cand vom manca pe lumea cealalta. Va fi o foamete atat de mare, ca se va ajunge la canibalism, solutie deja promovata in unele cercuri din Occident.

      • Pai nu pentru asta l-au impuscat securistii ? Nu s-au transformat e in capitalistii bisnitari ai economiei de piata ? Doar pentru asta au exilat 5 milioane de romani cu traista-n bat prin toata lumea .

  2. Și ai mei scoteau frigiderul din priză iarna. Îngheța oala de ciorbă, butoiul cu varză în balcon și noi făceam oameni de zăpadă afară. Dar cu iernile care sunt de ceva ani, copilul meu vede zăpadă pe internet. Ca să economisim energia electrică suntem atenți să oprim prizele și să nu avem aparatură în standby. Și asta o făceam de ceva ani ( poate din cauza felului în care am trăit cândva?!).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger