AcasăNewsSituație inedită! Satul din România în care mai toți locuitorii au același...

Situație inedită! Satul din România în care mai toți locuitorii au același nume: „Numai după porecle ne mai…”

sursa foto: antena3.ro

O poveste mai ieșită din tipare vine dintr-un sat nemțean, acolo unde sunt șanse mari ca oamenii care se nimeresc să ajungă acolo ca turiști, de exemplu, să audă foarte des cuvântul Țepeș.

Cum așa? Ei bine, foarte mulți dintre locuitorii satului poartă acest nume. Așa se face că oamenii au ajuns să-și pună porecle, pentru a putea fi deosebiți unii de alții, dată fiind situația inedită. Se poate spune, așadar, că întreg satul e o „mare familie”.

E vorba despre o situație întâlnită într-un sătuc din județul Neamț. Comuna nemțeană Bicazu Ardelean, cu circa 3.600 de locuitori, are în administrație satul Țepeșeni, cu puțin peste 300 de locuitori. Iar 290 dintre aceștia poarta numele de Țepeș, potrivit Antena3.

Nu e greu de înțeles, în tot acest context, de ce poștașul din sat a avut, la început, ceva bătăi de cap până să-i distingă pe locuitorii care poartă același nume. La început, omului i-a fost greu sa-i recunoască și să-i găsească pe toți. Dar în timp a scăpat de această problemă, după ce locuitorii și-au pus unii altora porecle. Nu de alta, dar să fie mai ușor de recunoscut.

„Ne cam încurcă. Numai după porecle ne mai desparte cumva. Majoritatea e Țepeș aici. Care au venit căsătoriți nu sunt, doar câteva familii.”, i-a explicat „nenea” Țepeș Toader reporterului postului TV.

Numele, de la legendarul domnitor

Potrivit sursei citate, numele de Țepeș dat satului și preluat de sateni a venit în urma vizitei domnitorului Vlad Țepeș și a obiceiului său de a trage în țeapă dușmanii.

Mulți tineri din sat au plecat din țară, pentru a munci în străinătate. Unii dintre ei au ajuns în Italia, alții în Germania. În tot acest timp, cei rămași în localitatea nemțeană și care poartă același nume se „bazează” pe porecle, pentru a putea să știe despre care „Țepeș” e vorba, într-o anumită situație, și pentru a evita confuziile.

„La ora actuală s-au mai împuținat, fiindcă-s plecați mulți în afară, în Italia, Spania, Germania, tineret, cam mai bine de jumătate, cam trei sferturi totuși. Restul, tot satul sunt Țepeș. Se mai fac deosebire datorită faptului că mai au poreclă din inițiale la nume, deci Țepeș Bobescu, Țepeș Greuruși, Țepeș Nica. Avem doar din alte sate (n.r. rude fără numele Țepeș). Sunt care au venit din Primul Război Mondial cu nume de italieni”, a explicat un alt localnic.