AcasăNewsSistemul antiracheta din Romania si Polonia nu este antirusesc

Sistemul antiracheta din Romania si Polonia nu este antirusesc

Alianta Nord-Atlantica nu-si va depune scuturile iar veselia de la Deveselu va continua defensiv

Rezolutia problemei dosarului nuclear iranian nu ridica amenintarile in virtutea carora NATO a creat un sistem de aparare antiracheta, a anuntat un reprezentant al Aliantei Nord-Atlantice.

Alianta Nord-Atlantica nu-si va depune scuturile iar veselia de la Deveselu va continua defensiv

”Amenintarea care o reprezinta pentru NATO proliferarea rachetelor balistice est in crestere. Mai multe tari poseda sau cumpara tehnologie pentru rachete balistice. Recentul acord intre Iran si comunitatea internationala nu schimba situatia. Sistemul antiracheta care ii apara pe aliatii europeni ai NATO impotriva amenintarilor rachetelor balistice este, deci, justificat, cata vreme exista rachete balistice capabile sa atinga partea europeana a Aliantei”, a informat un reprezentant NATO care a dorit sa ramana anonim, noteaza Sputnik. Acesta a  reamintit declaratia Aliantei potrivit careia sistemul de aparare NATO vizeaza ”toate amenintarile dincolo de spatiul euro-atlantic”. ”Nu este antirus. Georgafia si fizica nu permit acestor sisteme sa doboare rachete balistice intercontinentale rusesti din bazele NATO din Polonia si Romania”, a subliniat reprezentantul Aliantei Nord-Atlantice. Anterior acestor declaratii, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a precizat, la Viena, dupa incherierea negocierilor intre Iran si grupul 5+1 in problema dosarului nuclear iranian, ca presedintele Barack Obama a precizat, in 2009, la Praga, ca dupa reglarea amenintarii iraniene, Europa nu va mai avea nevoie de sisteme de aparare antiracheta. ”De aceea am atras atentia partenerilor nostri americani asupra acestui lucru. Vom astepta reactia lor”, a spus Lavrov.

Un milion de euro pe luna pentru supravegherea respectarii tratatului cu Iranul

Supravegherea respectarii acordului semnat intre Iran si grupul 5+1 va costa aproximativ un milion de dolari pe luna, a anuntat, marti, Yukiya Amano, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). ”Cheltuielile noastre vor creste in raport cu Planul de actiune global comun (acordul intre cei sase si Teheran). Voi cere deblocarea de fonduri suplimentare”, a declarat Amano, la Viena. El a precizat ca aceste cresteri sunt inca dificil de evaluat insa ele nu ar putea diferi major de suma pe care AIEA o cheltuie lunar (aproximativ un milion de dolari) pentru verificarile efectuate conform acordurilor internationale. Potrivit lui Yukiya Amano, AIEA a capatat o bogata experienta de lucru in Iran iar agentia dispune de o echipa de specialisti extrem de competenti si nu va avea nevoie de noi recrutari de personal. Pe de alta parte, seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, a anuntat, ieri, ca intentioneaza sa faca o vizita in Iran, in urma semnarii acordului nuclear cu republica islamica, precizand ca a primit o invitatie in acest sens de la omologul sau iranian, Mohammad Javad Zarif, informeaza Russia Today. Acesta din urma a anuntat ca, saptamana viitoare, Consiliul de Securitate al ONU va recunoaste acordul nuclear cu Iranul. Fabius nu a precizat data acestei vizite, care ar putea fi prima din partea unui inalt oficial occidental dupa 12 ani de tensiuni in jurul dosarului nuclear iranian. El a subliniat ”perspective importante” pentru firmele franceze gratie semnarii acordului dar a respins ipoteza ca Parisul a validat acordul din ratiuni ”prioritar comerciale”. ”Am decis acordul din ratiuni strategice pentru a evita proliferarea nucleara”. Cu aproape 80 de milioane de locuitori, piata iraniana prezinta un interes major pentru marile firme franceze, cum ar fi Peugeot-Citroen, Renault sau gigantul petrolier Total.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger