AcasăNewsSiria: Obama vrea restabilirea armistitiului si trimite trupe speciale

Siria: Obama vrea restabilirea armistitiului si trimite trupe speciale

Presedintele american si-a trimis fortele de elita pe capul lui Assad

Presedintele american a calificat, ieri, gruparea Statul Islamic ”amenintarea cea mai urgenta” pentru comunitatea internationala si a anuntat trimiterea a 250 de militari suplimentari in Siria pentru a sprijini lupta impotriva ISIS, in conditiile in care tara a recazut prada razboiului.

Presedintele american si-a trimis fortele de elita pe capul lui Assad

”Un numar mic de membri ai operatiunilor speciale americane la sol sunt deja prezente in Siria si expertiza lor este esentiala pentru a permite fortelor locale sa excluda ISIS din anumite zone cheie”, a estimat Obama, informeaza RTBF. ”Am aprobat trimiterea a 250 militari americani suplimentari, in special trupe speciale, in Siria”, a adaugat presedintele american, care a explicat ca aceste trupe vor participa ”la antrenare si asistenta pentru fortele locale” care lupta impotriva ISIS. In Siria, armistitiul a ramas doar pe hartie. Incepand de vineri, cel putin 63 de civili au fost ucisi in Alep in urma bombardamentelor fortelor guvernamentale dar si ale rebelilor. In fata acestor noi violente, Barack Obama a cerut ”restabilirea” de urgenta a incetarii focului si a indicat ca a discutat cu presedintele rus Vladimir Putin cu privire la acest subiect. ”Am discutat cu presedintele Putin la inceputul saptamanii trecute pentru a incerca sa garantam ca vom putea restabili un armistitiu”, a spus presedintele american. In egala masura, un purtator de cuvant al UE a presat SUA si Rusia ”sa-si exercite toate influentele pentru a pune capat violarii armistitiului din Siria”.

400.000 de morti

Pe de alta parte, emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a afirmat saptamana trecuta ca negocierile de pace pentru Siria vor continua la Geneva, chiar daca reprezentantii opozitiei siriene au decis sa paraseasca discutiile. Totodata, el a indicat ca, incepand cu 2011, conflictul sirian s-a soldat cu 400.000 de morti. Acest bilant, avansat in cadrul unui interviu acordat radioteleviziunii elvetiene RTS este mult mai greu decat estimarile furnizate pana acum de Natiunile Unite, care variau intre 250.000 si 300.000 de morti. ”Nu trebuie niciodata sa renuntam daca exista posibilitatea sa oprim un razboi atat de oribil ca cel pe care-l vedem in Siria”, a spus Staffan de Mistura.

 

author avatar
National
92 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger