AcasăNewsSiria cheama turisti in ghearele ISIS

Siria cheama turisti in ghearele ISIS

Un halucinant material video promotional al ministerului sirian al Turismului ii invita pe straini sa-si petreaca vacantele pe plaje paradisiace, la umbra palmierilor, scaldate de apele marii de culoare turcoaz.

In timp ce tara a fost, practic, redusa la ruine, in cinci ani de razboi sangeros, regimul presedintelui Bashar al-Assad pare convins ca poate sa atraga turisti pe teritoriul Siriei, care la ora actuala prezinta risc major, pe fondul luptelor trupelor regimului cu fortele opozitiei si a prezentei jihadistilor ISIS. Cu toate acestea, ministerul sirian al Turismului a publicat, marti, un video promotional intitulat ”Syria Always Beautiful”, in care este pusa in scena statiunea balneara din Tartous, un oras controlat de regimul Assad, unde se afla de altfel si o baza navala militara rusa. Imaginile mirifice si ambianta estivala prezentate contrasteaza odios cu cele cu care occidentalii s-au obisnuit: o tara distrusa, un macel la nivel national. In cinci ani de razboi, peste 300.000 de oameni au fost ucisi de bombardamentele armatei lui Assad, de atacurile jihadistilor sau de loviturile Coalitiei. Peste 11 milioane de sirieni, mai mult de jumatate din populatie, au fost stramutati si peste patru milioane au fugit din tara. Demersul autoritatilor este cu atat mai contestabil cu cat Tartous a fost lovit in ultimele luni de sangeroase atacuri revendicate de Statul Islamic. Pentru a justifica aceasta campanie, ministerul Turismului a dat asigurari ca a gazduit cu 30% mai multe persoane fata de anul trecut, fara a preciza daca este vorba de turisti. Tarile occidentele (si Romania) emit constant recomandari foarte stricte cu privire la deplasarile in Siria, indicand explicit ca ceaitenii aflati pe teritoriu sirian sa paraseasca imediat tara. Tour-operatorii au clasat Siria in categoria ”zona rosie” si au suspendat toate calatoriile organizate din 2011.

Au vorbit de infrangere, Daesh le-a cusut gura cu sarma

In Mossul (Irak), fief al Daesh, informatori ai jihadistilor raporteaza regulat orice discutii cu privire la avansarile armatei irakiene in fata gruparii teroriste. Recent, patru persoane care discutau despre succesul armatei irakiene au fost, astfel,  denuntate. Jihadistii i-au convocat si, drept pedeapsa, le-au cusut buzele cu fir metalic. Cei patru au fost urcati pe o platforma auto si plimbati prin oras, pentru a da un ”exemplu” populatiei civile care de altfel nu are voie sa paraseasca orasul.

15 lovituri de bici pentru barbi prea scurte

Locuitorii orasului sirian Jarablos, recent eliberat din mainile ISIS, au relatat cosmarul pe care l-au trait sub ocupatia jihadistilor care si-au dictat legile barbare in toate sfere vietii cotidiene ale sirienilor. Spre exemplu, barbatii ale caror barbi nu aveau lungimea suficienta, impusa de ”standardele” jihadistilor, erau pedepsiti regulat cu 15 lovituri de bici si apoi incarcerati mai multe saptamani, pentru ca barbile sa ajunga la dimensiunea dorita.

Predator vs Suhoi-37

SUA si Rusia  isi atribuie fiecare eliminarea numarului doi din ISIS, Abu Mohammed al-Adnani, ucis in Alep (Siria). Rusia afirma ca al-Adnani a fost omorat de un aparat Su-34 al fortelor aeriene ruse. ”Este o gluma”, a replicat un responsabil din departamentul american al Apararii. De partea sa, SUA a afirmat ca al-Adnani a fost eliminat de o drona americana Predator, care a tras o racheta Hellfire asupra unei masini in care s-ar fi aflat fostul purtator de cuvant al ISIS, a carei moarte a fost confirmata de gruparea terorista. Insa Pentagonul nu a confirmat oficial moartea lui Adnani, spre deosebire de rusi.

author avatar
Tudor Borcea
640 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger