AcasăNewsSiria: Cele mai sangeroase atentate ISIS de la inceputul razboiului

Siria: Cele mai sangeroase atentate ISIS de la inceputul razboiului

Jihadistii au insemnat iar cu sange harta Siriei

In timp ce Washington si Moscova cauta acorduri de incetare a focului fara nici o certitudine, peste 180 de persoane au fost ucise in mai putin de 48 de ore in urma unor atentate salbatice revendicate de Statul Islamic in zonele controlate de regimul lui Bashar al-Assad.

Jihadistii au insemnat iar cu sange harta Siriei

Homs, al treilea oras al tarii, a fost lovit, duminica de cel mai sangeros atentat terorist incepand cu 2011, in urma unui dublu atac cu masini capcana intr-un cartier majoritar alawit, soldat cu 59 de morti, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDH), noteaza Le Figaro. Un alt dublu atentat jihadist a avut loc in apropiere de un sanctuar siit din sudul Damascului, la Sayeda Zeinab, unde au fost ucise 83 de persoane, potrivit oficialitatilor siriene. OSDH a facut cunoscut insa un bilant revizuit de 120 de morti din care 90 erau civili, ”unul din cele mai grave bilanturi de la inceputul razboiului in Siria”, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul OSDH. Duminica, bilantul mortilor in urma acestor atacuri era de 150 de persoane. Ieri, numarul lor crescuse la 180. ISIS, care a revendicat atentatele, a amenintat cu noi atacuri. Un jurnalist AFP a descris zonele unde au avut loc deflagratiile, cu fatade ale imobilor si magazinelor distruse si carcase ale automobilelor calcinate. Potrivit directorului OSDH, ISIS a dorit sa transmita un nou mesaj comunitatii internationale ”pentru a arata ca raidurile Coalitiei si ale aviatiei rusesti nu i-au slabit din capacitate”, dar si sa profite de slabirea fortelor rebele din nordul tarii in fata armatei.

260.000 de morti in cinci ani

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a condamnat noile crime in conditiile in care secretarul de Stat american John Kerry a anuntat ”un acord provizoriu de principiu” cu Rusia asupra modalitatilor unei incetari a focului in Siria, noteaza si Le Point. Insa multiplicarea protagonistulor in acest conflict, brigazile internationale si cresterea in putere a ISIS si a Front al-Nosra (ramura Al-Qaida) au subminat eforturile pentru reglementarea conflictului sirian care a provocat moartea a 260.000 de persoane in cinci ani, silind majoritatea populatiei tarii sa fuga. ”Crimele atroce perpetuate de extremisti nu vizeaza decat sa terorizeze populatia pasnica si sa saboteze tentativele pentru a gasi o reglementare politica pe termen lung a crizei siriene, in interesul tuturor sirienilor, si eforturile pentru stoparea violentei si a bailor de sange”, a comunicat, ieri, ministerul rus al afacerilor Externe. ”Doua conversatii telefonice suplimentare intre Serghei Lavrov si John Kerry au avut loc duminica, in cadrul carora au fost finalizate conditiile cu privire la acordul de incetare a focului in Siria, care vor fi prezentate presedintilor Obama si Putin”, a comunicat ministerul. Incetarea focului, care urma sa intre in vigoare vineri 19 februarie, conform acordului international de la Munchen, a fost complet ignorata.

author avatar
Tudor Borcea
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger