AcasăNewsSiria: Armistitiu cu sase orase bombardate

Siria: Armistitiu cu sase orase bombardate

In ciuda unor incalcari a incetarii focului, SUA si Rusia au anuntat un bilant pozitiv al armistitiului

Raiduri aeriene au vizat, ieri, sase orase aflate in vestul provinciei Alep, a raportat Obervatorul Sirian al  Drepturilor Omului (OSDH). Principalii jucatori in conflictul sirian au apreciat ca armistitiul, initiat de Statele Unite si de Rusia, a fost, in general, global respectat, in 48 de ore de la intrarea lui in vigoare.

In ciuda unor incalcari a incetarii focului, SUA si Rusia au anuntat un bilant pozitiv al armistitiului

In principalele orase, locuitorii au iesit pe strazi intr-o atmosfera de un neobisnuit calm, iar in cartierele rebele din Alep elevii, obisnuiti sa se tina pe langa ziduri de teama raidurilor aeriene, mergeau ieri pe mijlocul strazilor, potrivit corespondentilor AFP la fata locului. Insa sase orase aflate in vestul provinciilor Alep si Hama au fost bombardate, afirma OSDH, informeaza Reuters. Insurgentii sirieni au confirmat atacurile si au spus ca ele au fost facute de avioanele rusesti, insa OSDH a refuzat sa se pronunte imediat cu privire la apartenenta avioanelor si nu a fost in masura sa indice daca localitatile vizate de raiduri erau sau nu incluse in acordul de incetare a focului. Potrivit directorului OSDH, Rami Abdel Rahmane, una din localitatile vizate, Kafar Hamra, este controlata de jihadistii Front al-Nosra, ramura siriana a Al-Qaida. Alte localitati sunt in mainile rebelilor, dar jihadistii se afla in preajma. Acordul de incetare a focului se aplica doar zonelor de lupta intre fortele regimului Assad, sprijinite de aviatia rusa, si rebelii sirieni, dar exclude gruparile jihadiste ISIS si Front al-Nosra, care controleaza 50% din teritoriul sirian. Informeaza RTBF. Directorul agentiei de presa pro-rebela Sahba, a afirmat ca raidurile au fost facute de aviatia rusa. ”Este vorba de o violare flagranta a acordului de incetare a focului, pentru ca, spre exemplu, la Darat Azza, avioanele au vizat o brutarie. Credeau ca jihadistii Front al-Nosra veneau a doua zi dimineata sa cumpere paine? Nu am crezut niciodata ca aviatia rusa o sa inceteze raidurile”, a afirmat Maamoun al-Khatib. Directorul OSDH a explicat ca anumite orase atacate, cum ar fi Darat Azza, sunt controlate de jihadisti, insa alte atacuri au vizat localitatile si orasele Kabtan al Djebel, Andane, Hreitane, Kfar Hamra si  Ma’aret al Artik, toate situate in vestul provinciei Alep, unde opereaza Armata siriana libera, care este inclusa in armistitiu.

Moscova invoca atacuri din Turcia

Nici SUA nici Rusia, nici opozitia, nici fortele regimului nu au reactionat imediat urmare a acestor raiduri. Armata rusa a anuntat, sambata, suspendarea tuturor decolarilor. La cateva ore dupa intrarea in vigoare a incetarii focului, grupul de lucru condus de Rusia si Siria a anuntat un ”bilant pozitiv” al situatiei de pe teren, insa sirienii nu sunt la curent cu regiunile incluse in armistitiu. Rusia a anuntat, ieri, ca grupari armate au atacat un oras sirian de pe teritoriul Turciei. ”In noaptea din 27 spre 28 februarie, centrul rus pentru reconcilierea partilor din conflict a primit informatii cu privire la un atac de pe teritoriul turcesc impotriva orasului Tall Abyad desfasurat de unitati armate care au utilizat artileria cu intensitate”, a declarat generalul Serghei Kuralenko, informeaza RTBF.

ONU convoaca noi negocieri in 7 martie

Staffan de Mistura, mediatorul ONU pentru Siria, si-a anuntat intentia sa convoace, in 7 martie, o noua sesiune de negocieri intre guvernul si opozitia siriana, informeaza Le Point. Insa oficialul ONU a fixat drept conditii un acord de incetare a focului viabil si garantarea accesului de ajutor umanitar ”liber, sigur si rapid” pentru cei 4,6 milioane de sirieni blocati in zonele asediate sau unde accesul este dificil.

author avatar
Tudor Borcea
595 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger