AcasăNewsSiria arde, Putin si Obama se piaptana

Siria arde, Putin si Obama se piaptana

SUA au indicat, ieri, ca sunt aproape de un acord cu Rusia cu privire la o cooperare in Siria, lucrand ”neobosit” pentru a ajunge la un rezultat, dar nici un compromis nu a fost inca parafat, a declarat presedintele SUA la summit-ul G20 de la Hangzhou.

Un inalt responsabil din departamentul american de Stat declarase mass-media ca un acord ruso-american cu privire la dosarul sirian ar putea fi anuntat de secretarul american John Kerry si de omologul sau rus, Serghei Lavrov. ”O serie de dificultati trebuie inca rezolvate”, a temperat, ieri, Obama. ”John Kerry si Serghei Lavrov muncesc fara pauza pentru a evalua ce ar putea sa insemne o veritabila incetare a ostilitatilor in Siria. Insa nu am ajuns la acel punct iar negocierile sunt dificile dar discutiile cu Rusia sunt cruciale”, a precizat presedintele american. Vineri, Vladimir Putin a estimat ca Moscova si Washington ar putea ajunge ”curand” la un acord privind Siria. Potrivit lui Putin, principala dificultate a negocierilor ramane a se determina care grupari de combatanti fac parte din opozitia zisa ”moderata” si care fac parte din randurile jihadistilor.

Probleme ”tehnice”

Secretarul american de stat John Kerry a precizat, ieri, ca Washington si Moscova au ajuns la un acord cu privire la o serie de ”chestiuni tehnice” in legatura cu situatia din Siria dar ca mai raman de solutionat o serie de ”puncte delicate”. ”Nu ne vom grabi si nu ne vom angaja fata de ceva ce nu ofera o oportunitate legitima de a fi un lucru bine pus la punct”, a precizat seful diplomatiei americane. Pe de alta parte, mass-media a evocat o scrisoare a emisarului american pentru Siria, Michael Ratney, adresata opozitiei siriene, in care sunt precizate elementele unui acord: pe de-o parte, Rusia si Siria admit ca avioanele guvernamentale vor inceta bombardamentele impotriva opozitiei si ca armata siriana isi va retrage fortele care ocupa principala ruta de aprovizionare din Alep. Pe de alta, SUA vor coopera cu Rusia impotriva Al-Qaida, potrivit documentului respectiv. Anterior, adjunctul rus al Externelor, Serghei Riabkov, a declarat: ”Suntem pe cale sa perfectam un acord”, fara a oferi nici un detaliu.

author avatar
Tudor Borcea
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger