AcasăNewsSiria: 50 de civili ucisi de bombardamentele armatei lui Assad

Siria: 50 de civili ucisi de bombardamentele armatei lui Assad

Armistitiul initiat de Rusia si SUA nu mai e valabil decat pe hartie

Multiplicarea bombardamentelor regimului sirian impotriva mai multor fiefuri rebele, care s-au soldat cu peste 50 de morti in ultimele zile, s-a produs in conditiile in care negocierile pentru procesul de pace sunt in impas.

Armistitiul initiat de Rusia si SUA nu mai e valabil decat pe hartie

Pentru directorul Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDH), Rami Abdel Rahmane, armistitiul in Siria , initiat de Statele Unite si de Rusia, si intrat in vigoare acum opt saptamani, ”nu mai exista”, dupa numeroase violari ale incetarii focului, atat din partea fortelor presedintelui Bashar al-Assad cat si din partea gruparilor rebele, noteaza Le Point. Armistitiul a fost vazut ca un prim pas catre o eventuala reglementare pasnica a conflictului din Siria izbucnit in martie 2011 si soldat pana acum cu peste 270.000 de morti. Sambata, fortele lui Assad au bombardat cartiere din estul orasului Alep detinute de rebeli, cauzand moartea a 27 civili. Raidurile, care au inceput de dimineata, au vizat in special foarte populatul cartier Boustane al-Qasr, arata AFP. Cel mai ucigas din ele a avut loc in zona Tariq al-Bab, soldat cu moartea a 12 civili. Vineri, deja fusesera inregistrati 25 de civili morti in Alep. ”Au fost 20 de raiduri pe zi asupra orasului, pentru ca acest regim criminal nu intelege limbajul negocierilor politice, ci numai al bombardamentelor, al mortii si al distrugerii”, a declarat pentru AFP Mohammad Machahadi, un salvator de 42 de ani. In nord-estul Damascului, 13 persoane (intre care femei si copii) au fost ucise de bombardamentele fortelor guvernamentale in Douma, bastion al gruparii rebele Jaich al-Islam, potrivit OSDH.

Impas diplomatic

Cea de-a doua runda de negocieri, care a debutat la Geneva in 13 aprilie si care, teoretic, ar trebui sa se prelungeasca pana miercuri, nu a inregistrat niciun progres, pentru ca principala componenta a opozitiei, Inaltul Comitet pentru Negocieri (HCN) si-a suspendat participarea. La Geneva, au ramas reprezentanti ai regimului, ai altor grupari de opozitie si o echipa ”tehnica” a HCN. In ciuda acestui impas, emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a dat asigurari ca negocierile vor continua ”sub toate formele”. Potrivit expertilor, refuzul sistematic al regimului sirian de a discuta o tranzitie politica care sa-l excluda pe Assad si insistenta cu care opozitia cere plecarea sa au condus la un impas diplomatic soldat deja cu violente inevitabile.

Obama: Ar fi o greseala sa trimitem trupe la sol

Presedintele american a repetat, ieri, ca ar fi ”o greseala” din partea SUA, Marii Britanii sau aliantei tarilor occidentale ”trimiterea de trupe la sol in Siria pentru a rasturna regimul lui Assad”, a declarat el pentru BBC News. ”Dar cred ca vom putea face presiuni internationale asupra tuturor partilor implicate pentru ca ele sa se aseze la masa discutiilor si sa negocieze o tranzitie”, a spus acesta, citand Rusia si Iran, principalii sustinatori ai lui Bashar al-Assad, cat si opozitia moderata siriana. In mod egal, Obama a repetat ca ”o solutie militara singura” nu va permite rezolvarea ”problemelor pe termen lung” in Siria.

author avatar
National
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger