AcasăNewsSinucidere asistată pentru deţinuţii bolnavi

Sinucidere asistată pentru deţinuţii bolnavi

Un prizonier bolnav poate fi ajutat să moară ? Un infractor periculos, condamnat pe viaţă în Elveţia, doreşte să recurgă la suicid asistat. O controversă, legea elveţiană prevede doar că „numai cel care, împins de un motiv egoist, ajută pe cineva să se sinucidă, este pedepsit”, dar nu face precizări şi în cazul deţinuţilor.

„Este mai uman să vrei să te omori decât să fii îngropat în viață pentru anii următori. Mai bine mort decât în spatele zidurilor pentru a vegeta” a scris Peter Vogt, un violator în serie, care după 10 ani de pedeapsă a fost internat în unitatea penitenciară din Bostadel, deoarece tulburările mentale îl  fac foarte periculos. Bărbatul are 69 de ani, este supraponderal şi suferă de insuficienţă renală şi cardiacă. În iulie 2018, deținutul a luat legătura cu Exit Deutsche Schweiz, o organizație de ajutor pentru sinucidere, însă cazul său „trebuie clarificat” din cauza unui vid legislativ. În Elveția, practica sinuciderii asistate este încadrată de codurile de etică medicală și organizații precum Exit, care au adoptat propriile lor garanții (vârstă, boli), mai restrictive decât Codul Penal.  În prezent, autoritățile intenționează să ia o poziție pe această temă și au solicitat avizul Centrului Elvețian pentru Competență în aplicarea sancțiunilor penale (CSCSP).

Suicidul asistat în închisori ar trebui să fie posibil, în anumite condiții, din cauza „dreptului la autodeterminare” a persoanelor. “Orice prizonier capabil de discernământ ar trebui să poată la acestă metodă de îndată ce suferă de o boală fizică sau psihică care provoacă suferințe insuportabile”, a explicat Barbara Rohner, avocată și autorul principal al raportului CSCSP. Asta vrea şi Peter Vogt pentru că „deteriorarea calității vieții sale nu mai este suportabilă”. El a spus că vrea să moară la 70 de ani,  pe data de 13 august. Între 1974 și 1990, a fost condamnat în mod repetat pentru infracțiuni violente și sexuale împotriva a peste zece fete și femei, cu vârste cuprinse între 10 și 56 de ani. În 1996, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, înainte de a fi închis pe viață, o măsură – cea mai radicală din arsenalul legislativ elvețian – introdusă în 2004 prin vot popular. Cazul Vogt câștigă importanță, “pentru că vor fi din ce în ce mai mulți prizonieri în vârstă și bolnavi în închisori din cauza îmbătrânirii populației penitenciare”, a  mai comentat Rohner. Potrivit Fundației Elvețiene pentru Științe, între 2005 și 2016, numărul criminalilor de peste 50 de ani s-a dublat în închisorile țării, ajungând la peste 600 de persoane.

Radu Jacotă

author avatar
National
245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger