AcasăNewsSinodul BOR, poziţie fermă pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor comunităţilor româneşti din...

Sinodul BOR, poziţie fermă pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor comunităţilor româneşti din toată Ucraina. „După cum sunt respectați ucrainenii din toată România”

sursa foto: activenews.ro

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), întrunit, joi, în ședință, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub conducerea Patriarhului Daniel, a luat mai multe decizii.

După această ședință, de la nivelul Patriarhiei Române s-a transmis faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îşi menţine ferm poziţia favorabilă respectării drepturilor şi libertăţilor comunităţilor româneşti din toată Ucraina.

Mesajul Sinodului

„În legătură cu situația parohiilor ortodoxe românești din zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române își menține ferm poziția favorabilă respectării drepturilor și libertăților comunităților românești din toată Ucraina, după cum sunt respectați ucrainenii din toată România”, a transmis Patriarhia Română într-un comunicat citat de basilica.ro.

De asemenea, Sfântul Sinod l-a ales, prin vot secret, pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Gherontie Ciupe ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, iar hirotonia va avea loc la Deva duminică, 19 februarie.

Conform sursei citate, în cadrul aceleiași ședințe au mai fost luate următoarele hotărâri:

Declararea anului 2024 în Patriarhia Română ca Anul Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginți;

Aprobarea programului Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox (ITO 2023), eveniment care va avea loc la Timișoara în perioada 31 august – 3 septembrie 2023;

Aprobarea textului Acatistului Sfântului Cuvios Porfirie Cavsocalivitul (2 decembrie) și a includerii acestuia în cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române;

Aprobarea textului Slujbei Sfinților Cuvioși Varsanufie și Ioan din Gaza (6 februarie) și a includerii acestuia în cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române;

Aprobarea recunoașterii autocefaliei acordată Bisericii din Republica Macedonia de Nord cu numele de „Arhiepiscopia de Ohrida și a Macedoniei de Nord, cu sediul la Skopje”, de către Patriarhia Serbiei prin Tomosul sinodal emis în data de 5 iunie 2022. Întâistătătorul ei va fi pomenit cu titulatura „Preafericitul Părinte Ștefan, Arhiepiscopul Ohridei, Skopjei și Macedoniei de Nord”;

Aprobarea organizării la nivelul Patriarhiei Române a unei colecte pentru victimele afectate de cutremurul recent din Turcia şi Siria.

Arhiepiscopul Tomisului, pentru Național: Nu putem accepta o astfel de agresiune nefirească împotriva credinței, împotriva românismului

Până să aibă loc această ședință a Sfântului Sinod al BOR, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a criticat dur prigonirea preoților ortodocși din Ucraina, arătând că nu poate accepta agresiunile împotriva românismului și a credinței.

”Nu se poate ocupa de această problemă fiecare, de capul lui. Ne implicăm emoțional, sentimental, dar nu ne putem ocupa oficial, pentru că preoții ortodocși români din Ucraina aparțin altei țări și altei biserici autocefale. Eu tot timpul îl pomenesc în rugăciuni pe mitropolitul Longhin, că știu că e bolnav. Cu siguranță, pe data de 9 februarie, la Sfântul Sinod, se va dezbate și problema preoților români din Ucraina. Nu putem accepta o astfel de agresiune nefirească împotriva Bisericii, împotriva credinței, împotriva românismului. Este o anarhie acolo. Nu pot fi de acord cu această aberație. Sper ca și Guvernul nostru și autoritățile să se implice, pentru că este vorba despre poporul român. Noi ne rugăm pentru românii de pretutindeni, că rugăciunea face mai mult decât diplomația, și sperăm ca Dumnezeu să dea gândul cel bun și celor de acolo”, a declarat Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pentru Național.

Citiți mai multe detalii aici: BOR face primul pas. Prigonirea preoților români ortodocși din Ucraina, pe masa Sfântului Sinod

author avatar
Andrei Coman
526 afisari

18 COMENTARII

  1. MA BUCUR CA MAI ESTE CINEVA SA IA ATITUDINE IMPOTRIVA ACESTUI POPOR CRIMINAL(UCRAINIAN)CARE A FOST PRIMIT CUM SE CUVINE IN ROMANIA SI VEDETI CARE ESTE RECUNOSTINTA.RUSINE CONDUCERII ROMANIEI(PRESEDINTE,GUVERN)CARE SE COMPORTA CA GHIOCEII SI CARE AU DE GAND SA NE BAGE IN RAZBUI CU RUSIA.

  2. Da’ Cococtau’,esuatu’,ce zice ? Nu zice nimic,inca nu a fost enformat. E ocupat ce Shenghenu’,nu-si mai vede capu’ de treburi.Du-te vino,du-te vino,mereu pe drumuri.Vai de capu’ lui,si de banii nostri tocati aiurea.

  3. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide
    credit and sources back to your website? My blog site is in the very same area of interest
    as yours and my users would genuinely benefit from a lot of the
    information you present here. Please let me know if this okay with you.

    Cheers!

    • Vorbiti romaneste cretinilor, daca vreti sa va bage cineva in seama!

  4. Viclenia caracterizează guvernul ucrainian și asta de multă vreme, nu sunt deloc ce vor să pară.
    Să nu mai zic ce erau când s-au dedat voluntari la atrocități cu naziștii de sau îngrozit și ăia de ce erau capabili să facă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger