AcasăNewsSindicatul grefierilor: ”Noi suntem ingropati in dosare si ei fac Justitie la...

Sindicatul grefierilor: ”Noi suntem ingropati in dosare si ei fac Justitie la TV!”

Grefierii din Justitie, ”soriceii dosarelor”, cum li se mai spune, cei care ”ling”, luand la mana fiecare pagina din tonele de documente dintr-o cauza, se revolta. Si pe buna dreptate. Liderii Sindicatului Grefierilor atrag atentia ca in salile de judecata nimic nu s-a schimbat. Acestia spun ca numarul dosarelor sufoca instantele. Procedurile sunt la fel de greioaie, ca acum 10 -15 ani, iar zecile de kilograme de dosare sunt ”tarate” in aceleasi conditii, fie pe brate sau, intr-un fericit caz, cu carutul de la Mega spre salile de instante. In tot acest timp, principalele stiri sunt despre protocoale si ”decapitari” la nivel inalt. Doar ca realitatea bate filmul. Instantele judecatoresti si unitatile de parchet  functioneaza in regim de avarie, iar atentia opiniei publice este, indirect, deviata de la problemele administrative cu care se confrunta sistemul de justitie din Romania.

”Din pacate Justitia a devenit subiect de prime time news, cu iz de can-can. Justitia este insa ingropata de numarul dosarelor, aparatura este la pamant, arhivele sunt varza iar ei fac Justitie la TV”, spun cei care manevreaza “uneltele” judecatorilor, grefierii. Intr-o teribila postare despre starea reala a Justitiei, sindicalistii, ”oamenii din umbra magistratilor”, grefierii, sustin ca cei cu putere de decizie nu vorbesc nimic despre subfinantarea sistemului de justitie, despre necesitatea dotarii cu aparatura moderna a instantelor si parchetelor. Acestia pun puctul pe ”i” si arata, intr-un strigat disperat, ca, in prezent, ”echipamentele IT sunt uzate din punct de vedere tehnic si moral”. Administratorii actului de Justitie, de-a lungul timpului, au reparat pe ici pe colo problema dezvoltand numeroase programe informatice la nivelul autoritatii judecatoresti (Ecris, StatisEcris, Intrac, InfoDosar, etc.), pentru evidenta statistica, nu pentru degrevarea activitatii”. Este vorba despre acele legaturi despre care, de-a lungul timpului, s-a spus ca trebuiau sa trimita dosarul, in mod aleatoriu, la un judecator oarecare, dar care erau ”sulfarite” de ”baietii cu ochii albastri” pentru ca dosarul sa ajunga la magistratul ales ”in campul tactic”.

Camere insalubre, cu dosare pline de bacterii si mucegai

Grefierii mai atrag atentia ca nu le este asigurat un mediu lucru adecvat pentru ca arhivele sunt insalubre, pline de microbi, praf si mucegai, cu bacterii si ciuperci si ca acest lucru le pune in pericol sanatatea, viata. Mai mult, birourile sunt la subsol  sau mansarde, fara ferestre si lumina naturala, fara mobilier adecvat. Dosarele sunt tinute pe jos. In aceste camere insalubre sunt inghesuiti cate 12-13 grefieri. ”Oamenii din umbra judecatorilor” mai amintesc si de faptul ca, ”de ani de zile,  exista un deficit de personal in aceasta bransa si ca  70% dintre grefieri au o vechime in sistem mai mare de 25 de ani”. ”Toate acestea afecteaza calitatea actului de justitie, mai ales ca sunt dublate de volumul de activitate al instantelor si parchetelor, in continua crestere”, mai atrag atentia acestia.

author avatar
Ramona Feraru
1.256 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger