AcasăNewsEUROPOL acuză presiuni: „Ne-au pus politicienii să fugărim fermieri!”

EUROPOL acuză presiuni: „Ne-au pus politicienii să fugărim fermieri!”

sursa foto: gorjeanul.ro

Protestele transportatorilor și fermierilor, care țin, de mai multe zile, captată atenția opiniei publice – și implicit a autorităților – au generat o reacție și de la nivelul Sindicatului Europol.

Reprezentanții Sindicatului Europol acuză public șefi din Poliție – pe care îi cataloghează drept „slugi ale oamenilor politici” – că au pus presiune pe polițiști în ultimele zile pentru „a face orice” pentru „a bloca fermierii pe drumurile publice”. „Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii și transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice, să îi oprim ca nu cumva să ajungă în fața Guvernului” – dezvăluie cei de la Sindicatul Europol.

Sindicatul susține, într-o postare recentă pe o rețea de socializare, că polițiștilor li s-a cerut să plaseze mașinile de poliție perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public, pentru ca protestatarii să nu poată să înainteze. Mai mult, polițiștilor li s-ar fi cerut, acuză aceeași sursă, și să culeagă „informații din orice sursă” legate de protestatari – pentru a le bloca înaintarea.

Citiți și: Discuțiile protestatarilor cu ministerele de resort și ASF, amânate! Care este motivul

Românii s-au răsculat împotriva regimului: „Nu se mai poate trăi în ţara asta!”. Protest la Palatul Parlamentului (VIDEO)

Fermierii cer introducerea taxelor vamale pentru produsele din Ucraina și Republica Moldova

Sindicaliștii susțin, totodată, că „din păcate, după acţiunile dispuse de ministrul Predoiu şi secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou `10 august`”.

Sindicatul Europol: „Coaliția folosește polițiștii și jandarmii să intimideze cetățenii”

„Zilele acestea am ajuns din nou într-una dintre cele mai penibile situații ca instituție.
Coaliției de guvernământ îi este frică de democrație și folosește polițiștii și jandarmii să intimideze cetățenii. În cazul de față fermierii și transportatorii. Sunt momente care ne aduc aminte de pandemie, cu ordonanțele militare ILEGALE și cu armata scoasă pe străzi, tot la intimidare.

Din păcate, după acțiunile dispuse de ministrul Predoiu și secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou “10 august””, se acuză într-o postare publicată de sindicatul Europol, duminică seară târziu, 14 ianuarie, pe Facebook.

Europol: „Ne-au pus politicienii să fugărim fermierii”

„Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii și transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice, să îi oprim ca nu cumva să ajungă în fața Guvernului, să-și exercite dreptul de a manifesta, prevăzut de art. 39 din Constituție. De ce facem referire tocmai la Constituție? Pentru că polițiștii și jandarmii, la începutul carierei JURĂ să apere Constituția, chiar cu prețul vieții!

Față de mii de polițiști s-a pus presiune în aceste zile să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice. Și când spunem ORICE, ne referim inclusiv la situațiile în care le-au cerut să plaseze autospecialele perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public pentru ca protestatarii să nu poată să înainteze. Li s-a cerut polițiștilor să culeagă informații din orice sursă ca mai apoi să folosească orice canale pentru a-i bloca”, susțin reprezentanții Europol, în aceeași postare.

Europol arată cu degetul spre ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, și spre șeful Poliției Române, Benone-Marian Matei. Mai mult, Sindicatul Europol a publicat și câteva extrase dintr-un mesaj scris, dar și dintr-un înscris, despre care susțin că sunt dovezi pentru ceea ce au afirmat reprezentanții sindicali despre șefii din MAI.

„Evident, toate aceste demersuri sub ,,îndrumările ” amenințătoare ale unor șefi, slugi ale oamenilor politici, de regulă “împuterniciți” sau “desemnați” care nu cârâie în fața ordinelor venite din partea celor care ocupă funcții politice, respectiv Predoiu, secretarul de stat Despescu sau șeful Poliției Române, care ocupă tot o funcție politică, fiind numit de ministrul de interne în funcție.

În cele două imagini aveți dovada celor afirmate mai sus. În prima poză avem extras dintr-o procedură a poliției rutiere unde se stipulează INTERDICȚIA de a bloca drumul public cu autospeciala de poliție. În a doua poză sunt îndemnurile adj insp șef de la IPJ CS, cel care în trecut amenința polițiștii care și-au permis să îi sancționeze pe cei care transportau lemne ilegal, însă, de această dată le cere subalternilor săi, să culeagă informații, să îi urmărească și să îi blocheze pe cei care vor să manifeste pașnic. Totul în numele partidului!”, s-a mai transmis în postarea Europol.

Sindicat: „Le cerem polițiștilor/jandarmilor să refuze dispozițiile/ordinele ilegale și să nu facă compromisuri”

În acest context, Sindicatul Europol le cere polițiștilor și jandarmilor „să refuze” dispozițiile/ordinele „ilegale”. Și au transmis și cetățenilor un mesaj, referitor la reacția acestora față de oamenii legii pe care-i văd în stradă.

„Le cerem polițiștilor/jandarmilor să refuze dispozițiile/ordinele ilegale și să nu facă compromisuri pentru a salva clasa politică și guvernanții de contactul cu realitatea din țară. Nu vă sacrificați pentru guvernanții care nu au dat doi bani pe drepturile voastre, chiar de curând, când s-a pus problema aplicării legii salarizării.

Pentru cetățenii care critică și condamnă polițiștii pe care îi văd în stradă, să știți că nu sunt ei de vină, ci șefii lor care îi obligă la aceste gesturi. Iar celor care ne conduc le spunem JOS LABELE de pe structurile MAI. Poliția și Jandarmeria sunt în slujba cetățenilor, nu a celor care azi ocupă vremelnic funcții politice de conducere în instituțiile statului!”, au mai notat reprezentanții Sindicatului Europol.

author avatar
Andrei Coman