AcasăNewsSindicaliștii din Educație, invitați la discuții, la Guvern, chiar în timpul protestului....

Sindicaliștii din Educație, invitați la discuții, la Guvern, chiar în timpul protestului. Sunt șanse să se încheie greva azi? Ce spune Nistor

sursa foto: b1tv.ro

Reprezentanții sindicatelor din Învățământ au fost invitați, vineri, la discuții la Palatul Victoria. Un anunț în acest sens a venit de la liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, într-o declarație la un post TV. De altfel, consultările cu sindicaliștii din Educație, care ar urma să înceapă la ora 12, figurează și pe agenda publică a Executivului.

În tot acest timp, sindicaliștii care participă la protestul din Capitală s-au adunat în Piața Victoriei, de acolo urmând să plece în marș spre Cotroceni.

„Avem o invitație de la Palatul Victoria la ora 12:00. Cunoaștem foarte clar ceea ce le vom transmite. Aplicarea în integralitate a grilei respective și o finanțare corespunzătoare a sistemului de Învățământ” – a declarat președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, la Digi24.

Nistor: „Revendicările de natură salarială să fie puse în aplicare rapid”

Întâlnirea cu sindicaliștii, la Guvern, are loc la o zi după ce Executivul a adoptat o declarație care are ca anexă un memorandum privind creșterile salariale din sistemul de învățământ. Doar că, dă de înțeles liderul sindical, profesorii nu au încredere în promisiunile de la Guvern.

„Nu cred în promisiuni, în acorduri, memorandumuri. De fapt, în România nu mai poți crede nici că o lege poate fi pusă în aplicare. În momentul de față își doresc foarte clar ca toate revendicările de natură salarială să fie puse în aplicare rapid printr-un act normativ și nu la timpul viitor, ci acum”, a spus Nistor.

Există șanse ca greva să se încheiate astăzi?

Întrebat dacă există șanse ca greva să fie încheiată astăzi, Marius Nistor a răspuns scurt: „Nu”.

Când a fost întrebat dacă va continua săptămâna viitoare, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a precizat: „Totul depinde de deciziile pe care poate să le ia Executivul și bineînțeles de ceea ce hotărăsc colegii noștri. Vremea compromisurilor a trecut”.


Deca: În memorandum sunt subliniate toate măsurile pe care Guvernul deja le-a luat

După ședința de Guvern de joi, Ligia Deca, ministrul Educației, a ieșit în fața presei cu mai multe precizări. „Aș începe prin a face o primă declarație, și anume, aceea că toate categoriile de personal din învățământ beneficiază și vor beneficia de respectul pe care îl merită și de majorările salariale cuvenite. Și ca o garanție suplimentară în acest sens, astăzi, în cadrul ședinței de guvern, a fost adoptată declarația privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul național de învățământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului.

Această declarație se publică în „Monitorul Oficial”, îndeplinind astfel solicitarea cadrelor didactice de a avea garanția unui act normativ publicat în „Monitorul Oficial” care să răspundă revendicărilor pe care, pe bună dreptate, dascălii le-au avut. În acest memorandum sunt subliniate toate măsurile pe care Guvernul deja le-a luat. În prima parte, este vorba despre majorările salariale din ultimii 2 ani. A doua parte a memorandumului vizează investițiile în infrastructura școlară și universitară, atât din fonduri europene, cât şi din fondurile naţionale”, a spus Deca.

author avatar
Andrei Coman