AcasăNewsSindicaliștii din alimentație amenință cu proteste! Ce reclamă angajații din industria alimentară...

Sindicaliștii din alimentație amenință cu proteste! Ce reclamă angajații din industria alimentară și agricultură

protestSindicaliștii din alimentație amenință cu proteste! Ce reclamă angajații din industria alimentară și agricultură

Sectorul industriei alimentare se confruntă cu probleme uriașe din cauza creșterii prețurilor la energia electrică și gaze. În acest timp, unii reprezentanți ai Partidului Național Liberal (PNL), spun sindicaliștii din domeniu, blochează în Camera Deputaților un proiect de lege care ar permite sectorului industriei alimentare și agriculturii să rezolve problema deficitului de forță de muncă.

Potrivit realitatea.net, este vorba despre blocarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (PLx. 35/2022).

Proiectul care a fost inițiat de actualul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu, și este susținut de patronatele, sindicatele din industria alimentară și Asociația Fermierilor din România, prevede scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajații din aceste sectoare de activitate, ceea ce ar conduce astfel la creșterea salariului minimin, stopând migrația forței de muncă către alte țări membre UE și revigorând activitatea societăților cu personal calificat.

Sindicaliștii cer deblocarea unui proiect de lege important

Această eliminare a impozitului pe venit ar urma să se aplice până la 31 decembrie 2028. Proiectul a trecut deja de votul Senatului, în ciuda avizului negativ emis de Consiliul Economic și Social (CES), cu toate că această instituție are în structura sa o puternică reprezentare sindicală, demonstrând încă o dată lipsa totală de solidaritate a mișcării sindicale, scindată în timp de interesele politice.

Federația Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA și Asociația Fermierilor din România avertizează reprezentanții partidelor politice și ai Parlamentului României că în situația nesoluționării problemelor menționate și în cazul în care vor continua să întoarcă spatele doleanțelor a sute de mii de angajați din aceste sectoare de activitate, se va recurge la acțiuni de protest de mare amploare care pot culmina cu o greva generală în cele două domenii: industria alimentară și agricultură.

author avatar
Andrei Ștefan