A început simularea Evaluării Naţionale 2025. Elevii de clasa a VIII-a participă, începând de luni, la simularea Evaluării Naţionale, prima probă fiind cea de Limba şi literatura română. Peste 173.000 de elevi sunt aşteptaţi să participe.
Așadar, prima probă din cadrul simulării Evaluării Naționale (EN) la clasa a VIII-a este cea la Limba şi literatura română, pe care elevii o susțin luni, 17 martie.
„La această simulare, care se va desfășura în peste 3.500 de unități de învățământ/centre de examen, sunt așteptați să participe peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a. Pentru proba de limbă maternă sunt înscriși circa 10.000 de elevi”, a anunțat Ministerul Educației, într-un comunicat transmis în ajunul începerii simulării EN 2025.
Potrivit calendarului oficial al simulării Evaluării Naționale la clasa a VIII-a, în cursul zilei de marţi, 18 martie, se va da proba de Matematică, iar miercuri cea de Limba şi literatura maternă, pe care o vor susține elevii din partea minorităţilor naţionale.
„Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor specifice aprobate de Ministerul Educației și Cercetării. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi, după încheierea fiecărei probe, la ora 15:00, pe pagina web dedicată”, a mai anunțat Ministerul.
Evaluarea lucrărilor redactate de elevii participanți se va realiza digitalizat prin intermediul platformei de evaluare digitalizată.
Notele la simulare nu se trec în catalog, decât la cererea elevului/părintelui
Ar fi de menționat și faptul că rezultatele obținute la simulare se comunică individual, nu prin afișare, iar notele obținute nu se trec în catalog, decât dacă elevul sau părintele său solicită acest lucru.
„Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 31 martie și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și în consiliile profesorale, în vederea adoptării unor măsuri punctuale adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Dat fiind că rezultatele se comunică individual, nu prin afișare, nu se vor înmâna elevilor coduri individuale pentru anonimizare.
Obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor la nivel național sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real și optimizarea rezultatelor obținute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale.
Notele obținute nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi trecute în catalog”, a mai comunicat Ministerul Educației.
Examenul propriu-zis va începe în 23 iunie, iar din 13 iunie elevii claselor a VIII-a vor încheia anul şcolar.

Liceenii care se pregătesc de BAC numără și ei zilele până când vor da simulările probelor scrise din cadrul „examenului maturității”. Simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat 2025 va avea loc în intervalul 24 – 27 martie. Rezultatele vor fi comunicate în data de 8 aprilie.