AcasăNewsSIIL are 1,5 miliarde de euro si poate lovi sinucigas oriunde in...

SIIL are 1,5 miliarde de euro si poate lovi sinucigas oriunde in lume

Levantul Islamic, visul lui Bin Laden, gata de a fi implinit de SIIL

Al Quaeda a ajuns istorie, Statul Islamic pentru Irak si Levant i-a luat locul cu brio. Mai mult, a depasit-o si ca resurse financiare (controleaza 1,5 miliarde de euro), iar analistii militari spun ca trupele sinucigase ale jihadistilor pot, astfel, izbi oriunde in lume. La adapostul banilor, fireste.

Orientul Mijlociu este pe cale sa intre in istorie cu inca un personaj sumbru. Este vorba despre Abu Bakr al-Baghdadi,  noul Attila al Levantului, cel care a curerit deja un sfert din Irak si ameninta Bagdadul. Obiectivul sau: infrangerea siitilor, crearea unui stat islamic sunnit si remodelarea frontierelor Orientului-Miljociu.

Levantul Islamic, visul lui Bin Laden, gata de a fi implinit de SIIL

10 milioane de dolari, pe capul Califului Bakr al-Baghdadi

Ossama Bin Laden a evocat deseori stabilirea unui califat islamic chiar in centrul oraselor si puturilor de petrol din Orientul Mijlociu ca un vis indepartat, insa a profetit etapele acestuia si chiar locul unde va deveni realitate: Levantul. Insa un irakian de 43 de ani, Abu Bakr al-Baghdadi a facut acest vis posibil, noteaza siteul nouvelobs.  Cine este acest jihadist de ultima generatie, care deja controleaza obiective si orase-cheie in Irak ? Doar doua fotografii sunt disponibile cu barbatul pe capul caruia FBI a pus o recompensa de 10 milioane de dolari. In rest, este poreclit si Al-Shabah: fantoma. ”Califul”  este invizibil chiar si pentru cei mai apropiati locotenenti ai sai, care nu-l vad decat cu shemagh pe cap. Baghdadi aplica lectiile mentorului sau, un anume Abu Moussab al-Suri, care spunea despre Bin Laden ca ”a fost contaminat de ecran, de flash-uri si gustul pentru publicitate”. Nimic din toate astea la liderul SIIL.

Mossul: Jihadistii dirijeaza circulatia cu Coranul in mana

Jihadistii SIIL controleaza deplin orasul-cheie Mossul. Chiar si circulatia rutiera. Imagini difuzate de AFP  ii arata dirijind traficul masinilor si distribuind in intersectii Coranuri. Dupa ce au cucerit orasul, SIIL au devastat vestigii inestimabile ale patrimoniului cultural irakian. Dar si seifurile Bancii Centrale care adaposteau peste 300 de milioane de euro.

Peste 1.000 de morti in doua saptamani

Peste 1.000 de persoane au fost ucise in intervalul 5-17 iunie in regiunile din nordul Irakului ocupate de insurgenti sunniti, anunta Inaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului. „Cel putin 757 de civili au fost ucisi, iar 599 au fost raniti in provinciile Ninive, Diyala si Salaheddine, in perioada 5 – 22 iunie. Alte cel putin 318 persoane au fost ucise, iar 590 au fost ranite in aceeasi perioada, la Bagdad si in alte regiuni”, a declarat Rupert Colville, purtatorul de cuvant al agentiei ONU.

author avatar
Catalin Dumitrescu
419 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger