AcasăNewsSIIJ se răzgândește și-l scapă pe Sebastian Ghiță de judecarea dosarului la...

SIIJ se răzgândește și-l scapă pe Sebastian Ghiță de judecarea dosarului la care făcuse apel

Sebastian Ghiţă a fost achitat definitiv judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în dosarul în care a fost judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete din Ploieşti, după ce SIIJ şi-a retras apelul.

Sebastian Ghiță (Sursa foto: Twitter)

Practic, prin retragerea apelului Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), judecătorii din completul de cinci au fost nevoiţi să menţină decizia de achitare dată pe 14 iunie 2018 de un complet de trei judecători de la Instanţa supremă.

Sebastian Ghiţă a fost în acest fel achitat pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În acelaşi dosar, au fost achitaţi şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar: Liviu Tudose – fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru – fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas –ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă – fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Totuși, magistraţii au respins o cerere a Parchetului General privind disjungerea dosarului şi continuarea procesului doar în privința săvârşirii de către Sebastian Ghiţă a infracţiunii de şantaj, parte civilă fiind Theodor Berna, patronul firmei Tehnologica Radion SRL. Parchetul a motivat cererea sa prin faptul că Theodor Berna trebuie să spună dacă este de acord cu retragerea apelului de către SIIJ.

Unul dintre magistraţi, Geanina Cristina Arghir, a făcut opinie separată, în sensul admiterii cererii Parchetului şi continuarea judecării lui Sebastian Ghiţă într-un proces separat. Conform procurorilor anticorupţie, în perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
280 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger