Fizicianul Heinrich Rudolf Hertz, cel care, cu ajutorul unui oscilator a demonstrat experimental existenta undelor electromagnetice, s-a nascut in Hamburg, in urma cu 155 de ani. Google il omagiaza, miercuri, 22 februarie, pe renumitul om de stiinta german, prin intermediul unei sigle speciale.

Daca in tinerete a lucrat ca tamplar si strungar, dupa ce a terminat liceul, Hertz a vrut sa se faca inginer. Dupa ce a studiat la universitatile din Munchen (tehnica) si Berlin (matematica si fizica), Heinrich Rudolf Hertz a ajuns sa lucreze in laboratorul cunoscutului profesor de fizica Herman von Helmholtz. Peste ceva timp, a devenit el insusi profesor, la universitatile din Karlsruhe si Bonn.
[youtube]jmmXyDctkow[/youtube]
In timpul scurtei sale vieti (Hertz a murit in 1894, la doar 36 de ani-n.r.), fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz a facut o serie de descoperiri extrem de importante: a demonstrat experimental existenta undelor electromagnetice (teoretizate de Maxwell), dovedind ca sunt identice și se deplasează cu viteza undelor luminii. Tot Hertz a descoperit efectul fotoelectric, potrivit wikipedia. Experimentele lui Heinrich Rudolf Hertz referitoare la reflexia, refractia, polarizarea, interferenta si viteza undelor electromagnetice au pus bazele inventarii ulterioare a telegrafului fara fir si a radioului.
Lucrarile stiintifice ale lui Heinrich Rudolf Hertz, fizicianul omagiat de Google miercuri, 22 februarie, cu ajutorul unui logo special, sunt cuprinse in volumele „Unde electrice”, „Lucrari diverse” si „Principiile mecanicii.