AcasăNewsSidney: zeci de oameni luati ostatici de un militant ISIS

Sidney: zeci de oameni luati ostatici de un militant ISIS

Ostatici in numar inca nedeterminat au fost retinuti, ieri, de un barbat inarmat,  intr-o cafenea din Sidney. Autorul luarii de ostatici a fost identificat ca Man Haron Monis, un refugiat iranian. Politia a luat cu asalt cafeneaua, Haron Monis fiind ucis, potrivit mass-media australiana.

Luarea ostaticilor a debutat ieri,  la ora 9.45 intr-o cafenea Lindt din Martin Place. La scurt timp, atacatorul a obligat un ostatic sa arboreze  un drapel ISIS si a afirmat ca a pus doua bombe in local si alte doua in imprejurimi. Barbatul a fost identificat ca Man Haron Monis (50 de ani), un refugiat iranian condamnat deja pentru agresiune sexuala si pentru faptul ca a trimis scrisori injurioase familiilor unor militari decedati in strainatate, actiuni pentru care a fost condamnat in folosul comunitatii. Haron, care este suspectat ca si-a injunghiat si fosta nevasta, acum un an,  a cerut sa vorbeasca cu primul ministru Tony Abbott. Cinci ostatici au putut parasi ulterior cafeneaua dupa sase ore. Zeci de politisti si trupe speciale au incercuit Lindt Chocolate Café, in timp ce negociatorii au luat contactul cu Haron, ale carui motivatii nu au fost cunoscute. Peste 40 de organizatii musulmane australiene au condamnat luarea de ostatici din Sidney.

Doi morti si mai multi raniti

Ulterior,  alti ostatici au iesit din cafenea dupa care politia a ordonat asaltul asupra localului. Au fost auzite mai multe focuri de arma iar oamenii au intrat in panica. Doua persoane au fost ucise si patru ostatici au fost grav raniti, potrivit CNN, in timp ce mass-media locala a indicat faptul ca Haron Monis a fost ucis de politie. Potrivit media australiana, Haron, autoproclamat ”Seik”,  intrase recent in randurile ISIS, criticand pe contul sau Twitter angarajamentul Australiei in Afganistan.

Luare de ostatici si in Belgia

O luare de ostatici a fost semnalata, ieri,  intr-un cartier popular din Gand (nord-vestul Belgiei) dar deocamdata nu a fost identificata o motivatie terorista, potrivit procurorilor flamanzi. Potrivit unor martori, patru barbati inarmati ar fi patruns intr-un apartament luand o persoana ostatica. Politia a luat cu asalt cladirea, trei oameni fiind arestati iar ostaticul se afla in viata. Procurorii cerceteaza veridicitatea informatiilor.

author avatar
Tudor Borcea
204 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger