AcasăNewsSiberia coboară în iad. Oamenii se roagă de Putin să-i salveze

Siberia coboară în iad. Oamenii se roagă de Putin să-i salveze

Siberia coboară în iad. Oamenii se roagă de Putin să-i salveze

Sute de incendii uriașe au devastat Iacuția, o republică componentă a Federației Ruse situată în Siberia Orientală. În una din cele mai reci regiuni de pe glob, oamenii strigă după ajutor: „Ne sufocăm, plămânii sunt otrăviți de fum”.

Aproape 300 de incendii separate au izbucnit în Siberia pe o suprafață de 12.140 de km pătrați, scrie The Siberian Times. Însă doar jumătate dintre acestea sunt gestionate de autorități, deoarece pun în pericol vieți omenești. Celelalte sunt necontrolate.

800.000 de hectare de pădure au luat foc

Incendii majore au avut loc în jurul Drumului Oaselor, o șosea construită de victimele represiunii erei sovietice între Iakutsk – capitala regiunii și orașul cu cele mai scăzute temperaturi din lume – și portul Magadan, scrie Digi 24.

Un video surprins de pe o ambarcațiune de croazieră aflată pe cel mai mare râu din regiune, Lena, arată amploarea înfricoșătoare a flăcărilor.

Turiștii au fost martori la incendiile din Parcul Natural Stâlpii Lenei, aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, renumit pentru formațiunile unice de rocă antică și fauna și flora neatinsă de om.

Norii, bombardați cu o tehnologie din vremea URSS

Pentru stingerea incendiilor din Siberia au fost declanșate ploi artificiale

În acest loc, precum și în altele din Iacuția, ploaia a fost declanșată artifical de un avion specializat Antonov-26. Folosind tehnologie dezvoltată din vremea Uniunii Sovietice, norii sunt tratați cu un amestec chimic de schimbare a vremii, ce include iodură de argint, nitrogen lichid și gheață carbonică.

Aceasta a declanșat ploaia care au dat pompierilor extenuați o șansă de a controla dezastrul pe un teren mlăștinos și muntos. De-a lungul Iacuției, luni, 12 iulie, aproape 2.701 de persoane și 323 de echipamente au fost implicate în efortul de stingere a incendiilor.

„Ajutor, Vladimir Vladimirovici!”

Locuitorii din Iacuția fac apel la Vladimir Putin să intervină pentru stingerea incendiilor

„Ne sufocăm, plămânii noștri sunt otrăviți de fumul usturător”, arată una dintre cele două petiții online făcute de locuitorii din Iacuția, adresată președintelui Vladimir Putin. Ei cer mai mult echipament și forțe pentru combaterea flăcărilor.

Incendiile din regiunea centrală Chelyabinsk au ucis, săptămâna trecută, o persoană și au distrus zeci de case rurale.

Leonardo DiCaprio se implică

Oamenii din regiune caută să îndrepte atenția lumii pe zona care este aproape de aceeași mărime ca India.

Bloggerul și activistul Roza Dyachkovskaya, alături de mulți locuitori din Iacuția au făcut apel la actorul Leonardo DiCaprio, care este un militant pentru protecția mediului. Acesta a răspuns pozitiv și a promis că va discuta cu autorități.

Mulți localnici spun că doar prin atragerea atenției mondiale, oficialii ruși se vor concentra pe gestionarea incendiilor care amenință atât așezările umane și ecosistemul din Siberia.

Oamenii s-au revoltat când, spre exemplu, săptămâna trecută, un avion rusesc amfibiu BE-200 a fost trimis în Turcia, și nu în Iacuția pentru stingerea flăcărilor.

Temperaturi de până la 39 de grade în Arctica

Directorul Parcului Natural Stâlpii Lenei, Arkady Semyonov, a afirmat că acest sezon de incendii este mai rău decât în 2020. „În acest an, a fost căldură și secetă nemaiîntâlnită, aproape toate incendiile fiind cauzate de furtuni cu descărcări electrice”, a mai spus el.

Orașul Iakutsk a fost cuprins de fum înecăcios în această lună, precum multe alte localități din regiune. Pompierii rezervești din Federație, inclusiv parașutiști, au fost aduși pe cale aeriană din regiunile Irkutsk, Khabarovsk și Trans-Baikal, precum și republica Tyva.

Experții spun că, per total, incendiile din Iacuția sunt mai puțin distructive decât în urmă cu un an. Însă, acestea au loc mai mult spre sud, în apropierea principalelor regiuni populate.

Însă unele temperaturi arzătoare au fost înregistrate în regiunea Arcticii, ajungând și la 39 de grade Celsius, mai aproape de căldura din Dubai, iar incendiile au reprezentat o problemă semnificativă. Aceasta este o regiune unde temperaturile pe timpul iernii pot scădea sub minus 60 de grade Celsius.

author avatar
Tudor Borcea