AcasăNewsSi rusii vor sa-l audieze pe Zuckerberg

Si rusii vor sa-l audieze pe Zuckerberg

Dupa ce a trecut prin Congresul american si prin Parlamentul European, patronul Facebook este dorit acum si de parlamentarii rusi.

Dupa scandalul Cambridge Analytica in care a fost implicat Facebook, presedintele Consiliului Federatiei (camera superioara a Parlamentului rus), Valentina Matvienko, a anuntat ca il va invita pe Mark Zuckerberg si ca Rusia va incerca sa organizeze o vizita a lui Zuckerberg. La originea acestei invitatii se afla senatorul rus Anton Belyakov. ”Senatorul a pus in aplicare lui Vladimir  Putin la „digitizarea economiei”, propunand lui Mark Zuckerberg sa vina in fata camerei superioare a parlamentului rus si sa isi exprime opiniile”, a explicat Moscow Times.

Se pare ca si senatorii rusi care sunt bata la social media vor sa fie aburiti de patronul Facebook

Anton Belyakov s-a referit si la audierile lui Zuckerberg in fata Congresului american si Parlamentului European. ”A vorbit deja de securitatea informatiilor, de protectia datelor personale si de impiedicarea raspandirii de continut ofensator”.

Si de daca-i rusofob?

Cand un senator din Crimeea a afirmat ca patronul Facebook nu trebuie invitat pentru ca este ”rusofob”, Valentina Matvienko i-a replicat. ”trebuie sa ne intalnim si cu rusofobi. De ce Consiliul Federatiei nu ar putea vorbi cu el si sa-l intrebe despre declaratiile sale rusofobe? Avem ce sa spunem si ce sa raspundem”. Acuzatiile de rusofobie la adresa lui Zuckerberg au venit dupa declaratiile acestuia privind ”uzinele de trolli” ai Kremlinului, folosite pentru a interfera in alegerile prezidentiale straine. Anul trecut , Facebook a recunoscut ca Rusia ar fi avut o influenta in alegerile prezidentiale din SUA prin cumpararea de publicitate de mai multe grupuri rusesti.

Facebook, probleme in Rusia

Dorinta rusilor de a-l primi pe Zuckerberg a fost ironizata insa. Contrar Statelor Unite si Europei, unde este foarte popular, Facebook este insa departe de a fi cea mai utilizata retea social-media in Rusia, gigantul american fiind depasit de reteaua locala Vkontakte. In plus, Facebook are probleme in Rusia, in cadrul unei legi din 2015 potrivit careia toate datele cetatenilor rusi care folosesc Facebook trebuie sa ramana stocare pe servere rusesti. In aprilie, autoritatea de reglementare rusa in media ( Roskomnadzor ) a amenintat Facebook ca, daca nu se conformeaza acestei legislatii, va avea aceeasi soarta ca LinkedIn care a fost izgonit din Rusia anul trecut. Alti experti straini, potrivit Valentinei Matvienko, ar putea fi si ei invitati in Parlamentul rus in cadrul eventualei intalniri cu Zuckerberg, un eveniment care ar permite senatorilor ”sa ia contact cu avizul specialistilor” din diferite domenii ale digitalului. Facebook, cea mai mare retea social-media din lume, a fost criticata dupa ce a permis companiei de consultanta politica Cambridge Analytica sa exploateze datele a 87 de milioane de utilizatori americani si europeni in scopuri electorale, fara permisiunea acestora. Raspunsurile oferite de Zuckerberg in cadrul audierilor din Congres si din Parlamentul European au fost considerate nesatisfacatoare si incomplete.

author avatar
Tudor Borcea
74 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger