AcasăNewsŞi fotbaliştii poluează, nu-i aşa ?

Şi fotbaliştii poluează, nu-i aşa ?

Eurodeputata ecologistă franceză Karima Delli a criticat cluburile de fotbal pentru folosirea excesivă a avionului. Jucători de top sunt arătaţi cu degetul pentru că produc tone de emisii de CO2. Păi să-i ducă cu iahtul micuţa tulburată Greta Thunberg. Mai “sustenabil” ar fi transportul cu drezina, trotineta – bicicleta, Tesla sau  direct mersul perpedes, ca să se menţină în formă, numai că ar intra în şomaj ecologiştii.

Karima Delli(care este preşedinta Comisiei de transporturi şi turism a Parlamentului European -TRAN) s-a oţărât la Olympique Lyonnais care a preferat să călătorească de la Lyon până la Paris cu avionul, deşi distanţa dintre cele două oraşe este de numai 400 de kilometri. O altă ţintă a euroagitatei ecologiste  a fost Paris Saint-Germain, pe motiv că echipa a folosit avionul pentru a ajunge la Dijon, oraş aflat la numai o oră şi jumătate de mers cu trenul.  ‘Nu este vorba despre a interzice folosirea avionului, ci de a o limita la nivelul minim necesar”, a explicat  sibilinic Delli, indignată că echipele de fotbal sunt “singurele care nu sunt îngrijorate de urgenţa climatică”.

Dar cruciaţii climatici depăşesc graniţele Franţei:  în Spania, Real Madrid a fost criticată pentru că a folosit avionul pentru a ajunge la Salamanca şi Valladolid, aflate la numai 200 de kilometri de capitală, o călătorie care ar fi durat o oră cu trenul. Sudezii sunt deja smintiţi, ţara unde a fost zămislită Greta încearcă așa-numitul „Flygscam”, jena de a zbura atunci când știi că avionul poluează mult mai mult decât trenul. Marquinhos (Paris Saint-Germain), Firmino (Liverpool), Son Heung-Min (Tottenham), Sadio Mane (Liverpool) şi Neymar (Paris Saint-Germain) sunt fotbaliştii care produc cea mai mare poluare întrucât folosesc cel mai mult avionul pe parcursul unui sezon. 20 de jucători de top – nominalizaţi la Balonul de Aur – sunt responsabili pentru producerea a 505 tone de emisii de CO2 pe an ca urmare a folosirii avionului, arată un raport recent, realizat de Andrew Welfle, cercetător la Centrul de Studii privind Schimbările Climatice Tyndall. Pe ce îşi ia banii omul ăsta: o retorică tembelă –  câte jet-uri particulare sunt pe planetă, comparativ cu aviaţia civilă, vitală pentru transport? Dar politicienii şi activiştii ecologişti se înfruptă din ea. Neymar, lasă Cessna acasă, urcă-te în tren şi salvează planeta !

author avatar
Radu Jacotă Redactor
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger