AcasăNewsSfintirea primei biserici a Romaniei in Ucraina

Sfintirea primei biserici a Romaniei in Ucraina

Biserica romaneasca "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Hagi-Curda

Sambata 16 iulie are loc ceremonia de sfintire a bisericii cu Hramul “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” a parohiei Hagi-Curda (Ceamasovca) din Sudul Basarabiei, Ucraina (regiunea Odesa), singura structura bisericeasca din Ucraina apartinand Mitropoliei Basarabiei, adica Bisericii Ortodoxe Romane.

Biserica romaneasca "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Hagi-Curda

Sfintirea o va face Mitropolitul Basarabiei, IPS Petru, alaturi de mai multi preoti. La slujba de sfintire si-au anuntat participarea Presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Senatul Romaniei, senatorul Viorel Badea si secretarul de stat Eugen Tomac, seful Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, transmite Romanian Global News.

Biserica a fost construita cu sprijinul nemijlocit al lui Nicolae Popa, secretar general al Consiliului Mondial Roman din SUA, care a donat peste 50.000 de dolari si cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni.

La invitatia Consiliului Mondial Roman, mai multi studenti din Romania si R. Moldova, insotiti si de jurnalisti vor participa la sfintirea bisericii. In Hagi-Curda traiesc aproape 4000 de oameni, 99% dintre ei fiind romani. Scoala are aproape 400 de elevi impartiti in 11 clase, dintre care 3 sunt in limba ucraineana, restul in romana.

Biserica ortodoxa “Sf. Apostoli Petru si Pavel” din Hagi-Curda a fost sfintita in anul 1875 de catre episcopul Melchisedec Stefanescu al Dunarii de Jos, in perioada cand sudul Basarabiei era in stapanirea Romaniei. Lacasul de cult si-a indeplinit misiunea si in perioada ocupatiei rusesti, apoi dupa revenirea administratiei romanesti.

Mitropolitul Petru al Basarabiei

Dupa instalarea puterii sovietice, popa Gheorghe (parohul din sat) si protopopul Nicolae din Ismail au fost arestati, fiind condamnati ulterior la 18 ani de detentie. La Hagi-Curda au fost trimisi apoi numai preoti de alte nationalitati. In anul 1979, sub pretextul ca este in ruina, biserica ortodoxa romaneasca din Hagi-Curda a fost distrusa pana la temelie de catre autoritatile sovietice, pe locul sau fiind inaltat Monumentul eroilor sovietici din Marele Razboi pentru Apararea Patriei.

Abia in 1995, dupa mari eforturi, s-a reusit reinfiintarea parohiei din localitate sub obladuirea Mitropoliei Basarabiei, afiliata Patriarhiei Romane. Epitrop era Vasile Iordachescu, iar preot a fost numit pr. Anatol Cristea. Autoritatile ucrainene n-au recunoscut parohia pe motiv ca Mitropolia Basarabiei nu era autorizata de guvernul Republicii Moldova.

La 26 martie 2003, Administratia regionala de Stat din Odesa a recunoscut singura parohie romaneasca din Ucraina.

In urma amenintarilor la adresa familiei sale, pr. Cristea a plecat din sat in 2005, in locul sau fiind numit pr. Nicolae Asargiu, preot si la Anadol. La sfarsitul anului 2005, pr. Asargiu a plecat si el din Hagi-Curda, in locul lui sosind tanarul Anatolie Curtev. In aceasta biserica se slujeste in limba romana.

De-a lungul timpului, biserica a fost vandalizata de mai multe ori, iar enoriasii maltratati. Astfel, in ordine cronologica, s-au petrecut urmatoarele evenimente :

† 17 iunie 2003 – enoriasii bisericii au fost batuti

† 21 iulie 2003 – preotul a fost legat de o masina si amenintat ca va fi tarat pana va muri

† 6 iulie 2004 – usa bisericii a fost sparta, mobilierul a fost distrus, icoanele si podeaua au fost stropite cu motorina, iar masina parintelui Cristea incendiata

† 9 mai 2005 – li s-a interzis enoriasilor sa intre in cimitir, iar preotul a fost batut

† 9 aprilie 2006 – preotul a fost batut de mai multe persoane neidentificate in gara din orasul Ismail

† mai 2006 – inaintea slujbei de Inviere, niste indivizi necunoscuti au patruns in biserica si au imprastiat gaze lacrimogene, alungandu-i astfel pe enoriasii din parohie

† 18 iunie 2006 – casa parintelui Curtev a fost atacata de trei indivizi mascati, i s-au spart geamurile, indivizii amenintand ca o vor incendia

 

author avatar
Adrian Patrusca
781 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger