AcasăNewsSfidarea UE. Urșii, mai importanți decât viața românilor

Sfidarea UE. Urșii, mai importanți decât viața românilor

România trebuie să demonstreze că are probleme, ca să poată primi permisiunea de a vâna urși

Înmulțirea scăpată de sub control a urșilor din țara noastră și atacurile tot mai dese la adresa oamenilor nu îi impresionează pe decidenții Uniunii Europene. Pentru aceștia, mai importantă este viața ursului, declarat specie prioritară, decât viețile românilor, puse în pericol în fiecare moment.

România trebuie să demonstreze că are probleme, ca să poată primi permisiunea de a vâna urși

Sloganurile de genul ”le-ați distrus habitatul și de aceea urșii vin peste oameni”, folosite de ONG-urile pentru protecția animalelor, au avut efect pentru o bună perioadă de timp. Sigur că în România s-au măcelărit pădurile într-un stil catastrofic, însă nu acesta este adevăratul motiv pentru care populația urșilor a scăpat de sub orice control, ci interzicerea totală a vănării acestora, care a creat un dezechilibru în ecosistem. Fără dușmani naturali, ursoaicele au început să aibă nu unul, cât aveau de obicei, ci câte trei pui, ajungându-se acum la un număr estimat de specialiști de peste 10.000 de urși. Stastisticile arată că România și Ucraina dețin aproape 50% din populația de urs brun a Europei, în condițiile în care multe dintre state ursul este ”eradicat” de mai bine de 100 de ani. Directiva Habitate a Uniunii Europene ne impune declararea ursului brun ca specie protejată prioritară, însă nicio țară din UE nu a vrut să primească vreun exemplar de la noi, prin relocare. ”E problema voastră ce faceți cu ei, însă nu aveți voie să-i omorâți”, ne-au spus cei de la Comisia Europeană anul trecut, când autoritățile române au încercat să ia măsuri. Și am ajuns în situația în care nu trece o zi fără ca un urs să atace oameni, să intre în gospodării sau să provoace accidente grave apărând brusc în fața autoturismelor pe autostrăzi, pe drumuri naționale și pe drumuri europene. Mai mult, turismul, și așa în cădere liberă, a început să aibă de suferit. Tot mai puțini oameni se încumetă să se aventureze în drumeții pe munte, de frica urșilor, iar când o fac, sistemul 112 aproape se blochează din cauza apelurilor disperate ale acestora după întâlnirea cu animalele periculoase.

Agresivitatea ONG-urilor, pe bani

Apărătorii urșilor sunt în prezent câteva ONG-uri foarte puternice, cu bani mulți din fonduri europene, care fac presiuni la orice încercare de a reglementa legislativ problema. ” Noi, de câte ori am vrut să luăm o decizie în acest sens, am primit o sută de mailuri pe zi cu <<nu ucideți urșii>>, <<sunteți criminali>>. Lângă Sibiu, la 20 de kilometri, pe DN1, la Gura Bradului, a fost lovită sâmbătă seara o ursoaică. Deja nu vorbim numai de Harghita, Covasna. Săptămâna trecută a fost lovit un urs pe autostrada de lângă Turda. Pe autostrada Sibiu-Sebeș au fost loviți deja trei urși în ultimul an. Există o suprapopulare a urșilor la ora actuală și trebuie luate măsuri. Oamenii trebuie să fie mai importanți decât urșii. Omul care a lovit acel urs în Harghita a reușit să scape cu viață, însă avea un copil în mașină, care a făcut un atac de panică, dar despre astea nu vorbim. Sau despre cum își recuperează omul dauna, că și-a distrus mașina. Este o localitate în Harghita, Adia, în care oamenii au cerut la Roalert să nu-i mai trezească în fiecare noapte, pentru că știu că vine ursul. Noi pregătim acum un  proiect de lege prin care să dăm posibilitatea ca urșii care atacă gospodăriile, oamenii să poată fi împușcați, că de relocat nu mai avem unde să-i relocăm, că peste tot există suprapopulare. Apar tot mai des și pe Transfăgărășan, chiar acum câteva zile am văzut unul pe șosea, care alerga după o mașină. Apar în zone în care nu au existat niciodată de sute de ani. În acest moment europarlamentarii noștri fac demersuri la Uniunea Europeană pentru a rezolva această problemă a României. Și haideți să ne gândim și la pesta asta porcină. Ursul mănâncă orice, inclusiv mistreții uciși de pestă, și atunci devine și ursul un factor de răspândire a bolii, ne-a declarat Zacharie Benedek, deputat UDMR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.462 afisari

10 COMENTARII

  1. Sa va duc fteva muma in buze la Busteni sa stati 2 nopti cu camera plina de gunoaie nu asa sa va vad cum duceti gunoiu sa vedeti cum pasiti ca la Stalingrad la tomberon…
    E bine e frumos si ursu de pluşi la fetitele voastre oenghiste ce se freaca cu el de plapuma nu cand dai nas in nas cu el si-ti mutileaza scafarlia…

  2. Când specialiști și impresari din industria cărnii și / sau, cu precădere, din industria creșterii porcilor, spun, cât se poate de răspicat și argumentat, că pesta porcină, în România, este o făcătură, menită a distruge ce a mai rămas din așa-zisa independență alimentară a noastră, spre a favoriza importurile din UE, ei, bine, a o ține, ca gaia mațu’, cu pesta porcină în România, folosind urșii, acum, ca posibil factor de propagare – și ca propagandă – denotă că ești teleghidată sau foarte prost informată ori, pur și simplu, ignorantă. Urșii, sigur că da, ei sunt de vină, hai să-i măcelărim, că pădurile le-am terminat,după cum, însăți, recunoști. Adică, te mai și contrazici singură, cu nonșalanță. Probabil că problema înmulțirii lor e reală dar accentul este foarte prost și jegos pus. Cine e de vină că s-a ajuns aici? Nu cumva cu ăia ar trebui început?

    • Oh, daca cineva accentueaza un aspect, gata, deformam spusele. Mai, de vreme ce tu faci la fel, de ce ne-ar pasa si nu am continua razboiul romano-roman, maghiaro-maghiar, tigano-tiganesc ?
      Adica aruncam vini de la unul la latul pana la distrugerea totala si nici atunci nu ne recunoastem propria vina.
      Du-te tu si inlatura-i pe aia care sunt de vina ca s-a ajuns aici.

  3. Si asa se rezolva problema,nu neaparat sa fie ucisi .dar binenteles nu se vrea asa ceva pt ca nu vor sa cheltui bani pe chestii care nu le aduc lor profit ….

  4. URSII AU IESIT LA DRUMURI SI LOCALITATI PENTRU CA LI S-AU TAIAT IN MOD SAMAVOLNIC PADURILE , DESPRE ASTA NU SE VORBESTE SI NICI NU SE IAU MASURI DE CATRE MAFIA CARE A CAPTURAT ROMANIA………..

    • Se vorbeste destul de taierea padurilor. Chestiunea este cum adoptam o solutie care sa vatame cat mai putin si sa se apropie cat mai mult de binele mexim. Dar oare stiu multi care este binele? Ori se sinchisesc multi sa nu vatame?

  5. Ar trebui cumparate snekersuri si aruncate in centru padurii iar dupa ce ursuletii se satura de snekersurii sa exlodeze confetii ca ursii sa creada ca ninge si sa fuga la hibernare!

  6. Toti ursii care nu se culca sa fie capturati si trasportati la rezervatia de ursi de la Zarnesti acolo pe banii oenghistilor iubitori de ursi vor fi hraniti si intretinuti. Un urs mananca zilnic-10kg carne vita 5 kg peste 3 kg de zmeura 5 l apa 2 kg nuci 5 kg ciuperci 5 kg miere de albina total – 650 Ron /cap ?/zi… or 20.000 ron /luna apx 5000 € luna. Adica daca intr-o luna se prind 10 ursi=50.000 € la sfarsitul anului vor fi 100 de ursuleti care o sa coste doar 500.000 Euro oenghistu iubitor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger