AcasăNewsSfaturi la cumpararea anvelopelor de iarna noi si second hand

Sfaturi la cumpararea anvelopelor de iarna noi si second hand

Anvelopele trebuie sa fie etichetate corespunzator de fabricant inainte de a fi puse in vanzare

Comertul cu anvelope de iarna noi si second hand a luat amploare in ultimele zile, dupa caderea primei ninsori, iar Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) atrage atentia asupra produselor necorespunzatoare existente pe piata.

Anvelopele trebuie sa fie etichetate corespunzator de fabricant inainte de a fi puse in vanzare

Inspectorii ANPC au efectuat recent un control in intreaga tara la comerciantii de anvelope de iarna noi si second hand, gasind numeroase nereguli.  Pentru a se feri de produsele necorespunzatoare si care pot pune in pericol circulatia auto, proprietarii de masini sunt sfatuiti sa tina cont de sfaturile ANPC, atunci cand cumpara astfel de anvelope.

Etichetare

Potrivit ANPC, in cazul anvelopelor noi, producatorul trebuie sa puna pe banda de rulare a anvelopei un autocolant cu o eticheta indicand clasa de eficienta a consumului de combustibil, clasa de zgomot exterior de rulare si valoarea masurata a acestuia, precum si clasa de aderenta pe teren umed. Distribuitorii si furnizorii au, la randul lor, obligatia de a pune la dispozitia consumatorilor aceste informatii.

Caracteristici

In cazul anvelopelor noi si second hand, acestea trebuie sa aiba incriptionate  caracteristicile de iarna, adica urmatoarele simboluri: „M+S” sau „M.S” sau „M& S”. Literele M si S reprezinta initialele cuvintelor englezesti „mud” si „snow”, adica „noroi (namol)” si „zapada”. Informatia trebuie sa fie inscriptionata pe peretele lateral al anvelopei. Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca si cele tip Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate daca au marcajul specific anvelopelor de zapada (M+S, M.S., M&S).

Atentie la anvelopele second- hand

Potrivit ANPC, anvelopele second- hand pot fi comercializate in urmatoarele conditii:

–  sa nu prezinte taieturi profunde, crapaturi, deteriorari, uzura neuniforma pronuntata;

–  adancimea profilului principal (zona centrala de trei patrimi din latimea benzii de rulare) sa fie minimum  2 mm pentru anvelope cu diametrul sub 20 inci (1 inci=25,4 mm; 20 inch=508 mm) sau minimum 4 mm pentru anvelope cu diametrul peste 20 inci, atat pentru anvelope de vara, cat si pentru anvelope de iarna.

De asemenea, este necesar sa fie vizibile informatiile de baza continute pe peretele lateral al anvelopei, referitoare la marcajele producatorului:

–  latimea sectiunii anvelopei in mm;

–  constructia anvelopei (R=radiala)

–  caracteristici de iarna (simbolul de iarna);

–  diametrul jantei in inch;

–  data de fabricatie (saptamana, anul);

–  denumirea comerciala.

Totodata, comerciantii trebuie sa ofere garantie de conformitate de minimum doi ani la anvelopele noi si de minimum un an la anvelopele second- hand.

Amenzi

Conform legii, reprezinta contraventie conducerea pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei a autoturismului, daca acesta nu este dotat cu anvelope de iarna. In cazul in care incalcati aceasta prevedere, riscati sa ramaneti fara certificatul de inmatriculare, dar si sa platiti o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni (de la noua la 20 de puncte de amenda). In consecinta, amenzile vor fi cuprinse intre 720 si 1.600 de lei.

author avatar
Arpad Dobre
558 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger