AcasăNewsSfaturi la calatoria in strainatate in timpul concediului

Sfaturi la calatoria in strainatate in timpul concediului

Pe timpul calatoriei in alte state este bine sa aveti asupra voastra - in afara actului de identitate - un alt document personal cu fotografie

Numerosi romani pleaca in strainatate cu prilejul vacantei de vara sau a concediilor. Turistii sunt sfatuiti sa respecte anumite recomandari facute de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pentru a avea sejururi agreabile in alte tari.

Pe timpul calatoriei in alte state este bine sa aveti asupra voastra - in afara actului de identitate - un alt document personal cu fotografie

Consultati periodic site-ul MAE (www.mae.ro), sectiunea Conditii de Calatorie. Respectati regimul de sedere, limitele de valabilitate ale vizelor sau ale permiselor de sedere, dupa caz. In prezent, cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in urmatoarele tari: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Ungaria.

Informatii utile

Este util sa consultati Ghidul Serviciilor Consulare, deoarece contine informatii utile care va pot ajuta sa fiti in siguranta atunci cand va aflati in afara tarii si sa rezolvati o serie de situatii nedorite si neprevazute care pot aparea pe parcursul calatoriei dumneavoastra. Daca va aflati in dificultate in strainatate, contactati ambasada sau consulatul Romaniei din acea tara, pentru a putea beneficia de asistenta consulara de specialitat. Coordonatele misiunilor diplomatice si oficiilor consulare le puteti gasi la rubrica Misiuni ale Romaniei de pe site-ul MAE.

Recomandari pe timpul deplasarilor

Informati-va asupra situatiei de securitate din tara de destinatie.  In acest sens, verificati rubrica Alerte de calatorie de pe site-ul MAE. Aveti grija ca documentele de calatorie sa fie valabile si in buna stare. Este indicat sa aveti cu dumneavoastra, pe langa un document de calatorie si un act de identitate (preferabil cu fotografie – de exemplu, permisul de conducere). Indiferent de zona de destinatie, pastrati documentele, lucrurile de valoare, biletele de calatorie, banii si cartile de credit in locuri sigure si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini. In cazul calatoriilor cu autobuzul sau trenul, fiti atenti la bagajele dumneavoastra pe intreaga durata a calatoriei. In cazul in care doriti sa calatoriti cu animale de companie, trebuie sa va informati asupra documentelor de calatorie necesare pentru acestea.

Obligatii

Cetatenii romani aflati pe teritoriul altor state se supun jurisdictiei acelor state si sunt responsabili pentru orice incalcare a legilor sau regulilor locale. Oricat de diferite sunt legile sau regulile straine fata de cele existente in Romania, respectarea lor este obligatorie si va asigura linistea, confortul si demnitatea fata de autoritatile locale. Respectati traditiile si obiceiurile locale. Cereti permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma. De asemenea, asigurati-va ca aveti la dumneavoastra mijloace financiare suficiente pentru intretinerea proprie si a membrilor de familie, dupa caz.

Riscuri si drepturi

Nu va angajati sa transportati bagajele unor persoane necunoscute. Exista riscul ca acestea sa contina produse interzise, iar dumneavoastra veti suporta consecintele legii.  Daca folositi transportul cu avionul, informati-va in legatura cu produsele pe care le puteti lua in bagajul de mana.  Consultati ghidul Drepturile pasagerilor UE, realizat de Comisia Europeana. Veti gasi  informatii utile cu privire la drepturile dumneavoastra in caz de imbarcare refuzata, zbor anulat, intarzieri prelungite, pierdere bagaje.

author avatar
Arpad Dobre
292 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger