AcasăNewsSfantul Nicolae sau Sannicoara, obiceiuri si traditii

Sfantul Nicolae sau Sannicoara, obiceiuri si traditii

(foto: agenda.ro)

Sfantul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este sarbatorit de Biserica Ortodoxa pe 6 decembrie. El aduce o nuia celor neascultatori si cadouri celor care au fost cuminti.

(foto: agenda.ro)

Sfantul Nicolea a participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic tinut la Niceea in anul 325, unde a fost condamnat Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiului lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfantul Nicolae a fost atat de suparat de cele sustinute de Arie incat i-a dat o palma. De atunci a ramas obiceiul ca in noaptea de 5 decembrie sa se dea un bat sau o nuia celor neascultatori, in semn de avertisment.

 

Tot Sfantul Nicolae a salvat trei fetite de la prostitutie, dupa ce le-a aruncat pe geam, in casa in care stateau ele, o punga cu bani. De atunci, pana in prezent, a ramas obiceiul cadourilor primite in ghetute, in noaptea de 5 decembrie.

In traditiile romanesti, Sfantul Nicolae mai este cunoscut si ca Sannicoara. El apare calare pe un cal alb, aluzie la prima zapada care cade la inceputul iernii si pazeste soarele care incearca sa se strecoare pe langa el si sa fuga sa lase lumea fara lumina. Sannicoara are grija de orfani si vaduve, dar ajuta si fetele sarace sa-si gaseasca un viitor sot. Este stapanul apelor si ocroteste marinarii pentru a naviga in siguranta. Are grija si de soldatii aflati pe campul de lupta. Ziua de 6 decembrie incheie ciclul de practici magice pentru invocarea lupilor si a strigoilor, care incepe la jumatatea lunii noiembrie.

author avatar
Andra Nesu
915 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger