AcasăNewsSetea de sange din online, cea mai periculoasa arma

Setea de sange din online, cea mai periculoasa arma

Terorismul prin social media, misiune indeplinita: niciun loc din lume nu mai e sigur

Facebook a sters peste 1 milion de videoclipuri cu masacrul din Noua Zeelanda din respect pentru persoanele afectate de aceste filmari si ca urmare a presiunilor exprimate de autoritatile locale. „In primele 24 de ore am sters 1,5 milioane de videoclipuri ale atacului la nivel global, dintre care 1,2 milioane au fost blocate inainte de a fi incarcate”, a informat Facebook pe Twitter. Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a anuntat  ca asteapta explicatii din partea Facebook si a altor retele de socializare online cu privire la difuzarea in direct a imaginilor de la atacurile comise  in doua moschei din orasul Christchurch si soldate cu 50 de morti.

Terorismul prin social media misiune indeplinita niciun loc din lume nu mai e sigur

Australianul Brenton Tarrant (28 de ani) a filmat si a difuzat in direct pe Facebook masacrul, intr-un video in care el apare tragand asupra celor aflati in moscheile Al Noor si Linwood si persoanelor care incercau sa fuga, inclusiv un e-mail trimis premierului Ardern, trimis cu cateva minute inainte de atac, insa fara a mentiona locatia atacurilor. Majoritatea victimelor erau migranti sau refugiati din tari precum Pakistan, India, Malaezia, Indonezia, Turcia, Somalia si Afganistan.  Politia din Noua Zeelanda sustine ca Tarrant a actionat singur si intentiona sa continue macelul daca n-ar fi fost prins de politie. Alte trei persoane au fost arestate in urma incidentului, insa nu mai exista suspiciuni ca au fost implicate in atacuri, a transmis comisarul Mike Bush. ”Un act politic de crima in masa, transmis live prin intermediul internetului cu o bodycam – acesta este un nou punct maxim de atragere a atentiei asupra terorismului. Aceasta crima, comisa de o persoana fara Dumnezeu, mila, rusine sau dragoste, s-a produs in Noua Zeelanda, dar ar fi putut avea loc oriunde in lume”, a comentat Die Welt. Autorul atacului, avea permis de port-arma , detinea cinci arme si nu avea antecedente penale si nu se afla pe lista de persoane urmarite de serviciile de securitate din Noua Zeelanda sau Australia, a anuntat premierul Jacinda Ardern. Noua-Zeelanda a inasprit conditiile de detinere a armelor semi-automate in 1992, la doi ani dupa ce un bolnav psihic a ucis 13 persoane pe insula Aramoana, in sudul tarii. Cu toate acestea, este suficient sa ai peste 16 ani pentru a solicita un permis de arma standard.

Familia criminalului a aflat de macel de la televizor

”Suntem toti siderati, nu stim ce sa credem. Este extrem de dificil sa recunosti ca unul din familia noastra poate face un asemenea lucru. Toata lumea este distrusa”, a spus Marie Fitzgerald, bunica lui Brenton Tarrant, intr-un interviu pentru Channel 9. Fitzgerald a explicat ca in timpul adolescentei nepotul ei era extrem de interesat de jocurile video, dar “acest baiat s-a schimbat, complet, doar din momentul in care a inceput sa calatoreasca in strainatate”, in Europa, dupa decesul tatalui sau, unde a devenit adeptul ideologiei neo-fasciste. ‘La inceput, am spus ‘Nu, acest lucru nu este posibil’, dar apoi i-am vazut fotografia”, a afirmat  si Terry Fitzgerald, unchiul atacatorului.

author avatar
Andrei Coman
173 afisari

3 COMENTARII

  1. Eu nu inteleg cum poate avea un pusti de 16 ani drept la arma de razboi. Deci acolo e problema voastra americana ca orice indoctrinare ai capata nu o poti indeplini cu spreiul lacrimogen sau pistolul cu gaz…
    Mitraliera pt cine nu stie e conceputa sa combati util in camp deschis cat mai multi oponenti.
    Aveti harul ca autoritatile sa foloseasca presa pt a acoperii serviciile.
    Nu spuneti asa cu glas mare:
    Tara noastra investeste miliarde in servicii dar is cele mai proaste servicii din lume!

  2. Sau îi lasi arma dar controlezi incarcatura. Pai o mitraliera cu cartuse nu mai face asa ceva. Mai mult nu-ti trebe decat in poligon. Ca nu da turcii ☪ la Smardan… Si si atunci dorobantul avea baioneta la baza 2 cartuse in arma si 2 in tolba rezerva…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger