AcasăNewsServiciile secrete rusesti au dejucat un atentat la adresa lui Putin

Serviciile secrete rusesti au dejucat un atentat la adresa lui Putin

Vladimir Putin

Serviciile secrete ruse si ucrainene au dejucat o tentativa a islamistilor de asasinare a premierului rus Vladimir Putin, care urma sa aiba loc dupa alegerile prezidentiale de la 4 martie la care el este considerat candidatul favorit.

Vladimir Putin

Serviciile secrete ucrainene au descoperit acest complot dupa explozia unei bombe, la 4 ianuarie, intr-un apartament din Odesa (sudul Ucrainei), in care o persoana a fost ucisa. Alte doua persoane au fost arestate si au afirmat, potrivit postului Pervii Kanal, ca lucreaza pentru liderul islamist Doku Umarov, inamicul numarul unu al Kremlinului.

„Pregatirile erau incheiate si data era fixata pentru atentat: dupa alegerile prezidentiale”, a declarat una dintre cele doua persoane arestate, Adam Osmaiev, in varsta de 32 de ani, cetatean rus originar din Caucaz.

Conform oficialilor din cadrul FSB (serviciul secret rus) intervievati de televiziune, mai multi explozibili au fost adusi in avans la Moscova, iar Osmaiev a dezvaluit existenta unor explozivi ascunsi in apropiere de bulevardul Kutuzovski, in centrul capitalei, pe unde circula in mod regulat convoiul de autovehicule al lui Putin.

Explozivii gasiti in acest loc „erau destul de puternici pentru a distruge un camion”, a precizat pentru televiziune un ofiter FSB neidentificat, adaugand ca un laptop, care a fost de asemenea confiscat, continea numeroase elemente privind dispozitivul de securitate al lui Vladimir Putin. Al doilea suspect arestat, cetateanul kazah Ilvi Pianzin, a afirmat ca gruparea sosise in Ucraina din Emiratele Arabe Unite, prin Turcia. Conform acestuia, gruparea urma sa se antreneze in Ucraina si sa pregateasca bombe pentru a comite atentate la Moscova, culminand cu o tentativa de asasinare a lui Vladimir Putin.

Pianzin a fost prezentat de televiziune aparent in timp ce era interogat intr-o sectie a politiei ucrainene.Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a confirmat informatia, dar a refuzat sa faca vreun comentariu, potrivit agentiei Interfax.

Doku Umarov, liderul rebeliunii islamiste din Caucazul rus, care a revendicat mai multe atentate mortale la Moscova, a decretat la inceputul lui februarie sfarsitul atacurilor impotriva civililor in Rusia, dar a facut apel la continuarea atentatelor contra „oficialilor”, intr-o inregistrare video postata pe site-ul rebel cecen kavkazcenter.com.

„Operatiunile speciale vor trebui indreptate impotriva fortelor de securitate, serviciilor secrete si oficialilor ipocriti, care prin cuvinte si actiuni fac rau islamului si sunt inamici ai lui Dumnezeu”, a declarat atunci liderul islamist.

Doku Umarov a devenit in 2006 „presedintele” separatist al Ceceniei si a preluat conducerea gherilei antiruse. Sub conducerea sa, rebeliunea a continuat sa se slabeasca in Cecenia in fata luptei, marcate de abuzuri, a fortelor Moscovei si aliatilor lor ceceni, condusi de liderul prorus Ramzan Kadirov.

In 2007, Doku Umarov a abandonat cauza separatista pentru islamism, autoproclamandu-se liderul unui „emirat din Caucaz”.

author avatar
Ciprian Purice
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger