AcasăNewsServiciile secrete, cu ochii pe vaccinul românesc anti-Covid

Serviciile secrete, cu ochii pe vaccinul românesc anti-Covid

Serviciile de informații din afara țării sunt interesate de cercetarea românească

Statele puternice ale lumii au devenit extrem de interesate de vaccinul românesc anti-Covid, care, deși a avut o finanțare precară, are mari șanse de reușită. Informațiile despre stadiul în care se află cercetarea românească au fost culese de serviciile secrete din diferite țări ale lumii, imediat apărând și ofertele de finanțare pentru institutul din România.

Ignorat și hulit de autoritățile române, Institutul Oncogen din Timișoara a început să fie curtat de ambasade și firme din străinătate, care au reușit să afle, prin intermediul serviciilor secrete, întotdeauna vigilente în domeniul cercetării, că România a avansat foarte mult în descoperirea unui vaccin care ar pune capăt pandemiei Covid. Avantajul cel mai important pe care l-a avut institutul a fost acela că cercetătorii lucrau deja cu o tehnologie avansată la vaccinarea personalizată anti-cancer, astfel că, în momentul declanșării pandemiei, au adaptat rapid tehnologia pentru un vaccin anti-Covid. Aproape imediat, Organizația Mondială a Sănătății a inclus pe lista scurtă a laboratoarelor de prestigiu din lume care lucrează la un vaccin și Institutul Oncogen din România, fapt care a girat profesionalismul cercetătorilor români. Ulterior, ofertele au început să curgă. Mai întâi, Institutul Oncogen a fost contactat de oficialitățile chineze, care au propus o colaborare cu cercetătorii din China și o finanțare integrală a studiilor din România. ”Primii care ne-au contactat au fost chinezii, prin Ambasada Chinei, care s-a oferit să ne ajute și cu bani, și cu aparatură, și cu tot ce voiam noi și ne-au cerut permisiunea să utilizeze datele noastre. Le-am spus că vom accepta să colaborăm cu cercetători de la ei, eventual. Ce m-a impresionat a fost că, la o săptămână după ce am publicat aproape integral tehnologia pe care o folosim, cei de la Ambasada chineză au tradus-o și au trimis-o în țara lor, primind apoi acceptul de a ne contacta și de a ne cere permisiunea să utilizeze datele noastre și să ne coopteze în cercetarea lor. Ne-au cerut să le spunem cu care centre de cercetare din China am dori să colaborăm. Ulterior au revenit cu cereri de colaborare, dar între timp noi am găsit colaborări mai interesante în Germania și, mai nou, și într-unul dintre cele mai puternice state din lume. Am primit solicitări de colaborare și de la firme private din afară, dar este mai dificil, pentru că noi suntem un institut de stat și nu știu cum putem colabora, că parteneriatul public-privat nu prea funcționează la noi”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen din Timișoara.

Britanicii s-au oferit să finanțeze integral vaccinul

Cea mai importantă și fermă ofertă a Institutului Oncogen a fost primită chiar de la Ambasadorul Regatului Unit la București, Andrew Noble, care a fost mandatat să propună o finanțare integrală a vaccinului românesc anti-Covid. ”Ambasadorul Marii Britanii s-a oferit să ne finanțeze. Ei au un grup de lucru care este finanțat cu sume astronomice. Să nu credeți că ambasadorul Marii Britanii, care este filolog, știe ce facem noi. Asta vine de la serviciile de informații englezești, care, ca și chinezii, au adus informațiile despre ceea ce facem noi. Propunerea ambasadorului Marii Britanii a fost să intrăm în acest grup de lucru și vom intra sub finanțarea lor. Sunt niște etape, însă. Prima oară stăm de vorbă cu cei din administrație, ca să înțeleagă mai bine ce facem noi, după care vom colabora cu grupul de universități din Anglia care lucrează la vaccin. Problema mea este că noi, ca să fim decenți în relația cu Anglia, și să nu ne ducem cu mâna întinsă la ei, avem nevoie, din miliardul ăla de euro care s-a alocat României de la UE pentru Covid, de 10 milioane de euro, ca să putem intra parteneri egali. Altfel, vom intra în parteneriatul ăsta ca niște tolerați, ca niște rude sărace, ca unii care nu au nici după ce bea apă. Este foarte importantă poziția de pe care ne ducem noi acolo. Ei ne-au întins o mână, sunt dispuși să ne și finanțeze, dar nu poți, la un astfel de nivel, să te duci chiar rupt în fund acolo. Eu în continuare sper să pot discuta cu primul ministru și să găsească o soluție, că la el este cheia și la fondurile europene, nu la Sănătate”, ne-a mai precizat prof.dr.Virgil Păunescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.306 afisari

6 COMENTARII

  1. De atat amar de timp de cand se tot vorbeste de cercetarea de la OncoGen nu s-a gasit nimeni sa-l intrebe pe Orban cu cat finanteaza guvernul Romaniei cercetarile acestui institut aflat in subordinea Ministerului Sanatatii? Si daca nu il finanteaza, de ce? Au sarit toti in sus cand, in disperare de cauza, Dl Dr. Paunescu a efectuat teste pe propria piele dar nu am auzit pe nimeni intreband ceva guvernul.

  2. Daca se v-a produce un astfel de vaccin,cum poate dictatorul sa mai puna saua pe romani.In atare conditii nu cred ca acest guvern (guvernerul meu) v-a finanta ceva.

    • Daca ma gandesc bine , sunt pur-sange , mi-as dori ca dictatorul sa puna seaua pe mine si sa ma galopeze , transpiratia scoate coronavirusul si il trimite pe pustii .

  3. @rodica de ce iti dai cu parerea in probleme tehnice.daca nu cunosti gramatica elementara ?!

  4. Deja e o nebunie toata planeta e in ferbere. Hakiri ataca tot se fura date se schimba formule secrete se ascund date in beciuri care se sparg cu bomfaierul numa cercetatorii colaboreaza deschis…
    Ma tampiti sunteti toti astia din televiziuni si presa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger