AcasăNewsServiciile secrete americane si rusesti au negociat la Bucuresti soarta Siriei

Serviciile secrete americane si rusesti au negociat la Bucuresti soarta Siriei

„National” a aflat din surse ca principalul motiv al venirii la Bucuresti a sefului CIA si a secretarului Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse a fost Siria.

Faptul ca Bucurestiul a gazduit negocierea privind urmatoarele operatiuni din Siria dintre protagonistii principali, SUA si Rusia, dovedeste ca Romania si-a reluat rolul de negociator important in privinta lumii arabe.

Nikolai Patrusev a decongestionat relatiile cu Romania
Seful CIA i-a laudat lui Basescu serviciile secrete romane

Pe vremea lui Ceausescu, Romania era principalul negociator intre lumea araba si Israel si aliatii acestuia, dintre care cel mai important era America. Dupa ’90, Romania s-a pierdut in marile strategii ale lumii. Dar, intalnirile de luni, ale presedintelui  Traian Basescu si premierului Victor Ponta cu secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Nikolai Patrusev si de marti, cu seful CIA, John O. Brennan, dovedesc ca Romania a revenit in „carti”. Si nu este vorba doar despre Rusia si America, ci de intreaga strategie energetica a UE, care se bazeaza pe gazele din Mediterana pentru a scapa de dependenta gazelor rusesti. Gazele din Mediterana se afla in apele teritoriale ale Siriei, Libanulului, Fasiei Gaza, Ciprului, Egiptului, Israelului. Exact statele prinse in razboiul civil din Siria. Dintre toate, doar Israelul este avansat in exploatare. Chiar azi, premierul israelian Benjamin Netanyahu, confruntat cu revolte in privinta exportului de gaze din Mediterana, a anuntat ca va supune Guvernului un plan prin care 60% din exploatare sa ramana in Israel, pentru uz domestic. Din exportul restului, Israelul va castiga 60 miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani! Rusia, careia Bashar i-a promis rol de decizie in privinta beneficiarilor exportului de gaze din Mediterana, joaca o carte grea, de forta, pentru a-si realiza interesele energetice, in contra strategiei UE, a Turciei si a Statelor Unite, cu aliatii Qatar si Arabia Saudita.

Distrugatorul Kulakov a fost trimis in Mediterana

Rusia se impune de la Bucuresti

Summitul G8 s-a terminat cu o relatie extrem de tensionanta, descrisa ca „deep freeze” intre SUA si Rusia in special. Ca sa nu se revina la Razboiul Rece, SUA si Rusia au convenit sa discute „in particular”, poate si cu servciile secrete chineze, soarta Siriei. In acest context, nu ne mai miram ca tara noastra inca il are pe ambasadorul regimului lui Bashar al-Assad, in timp ce tarile UE i-au expulzat de mult pe ai lor. Dupa vizita la Bucuresti, doua lucruri importante s-au intamplat. Unu:  Obama a declarat asa, aproape neintrebat, ca „se exagereaza interventia SUA in Siria”. Doi: Rusia a trimis in Mediterana doua nave de razboi, Nikolai Filcenkov si distrugatorul Viceamiral Kulakov, fiecare avand cate 300 de puscasi marini, plus o „forta aeriana” de sprijin pentru nave. Toate acestea, „pentru protejarea si eventuala extragere a celor 20.000 de cetateni rusi aflati in Siria”, dupa cum a comunicat Ministerul Apararii. Din aceste doua evenimente se poate trage concluzia ca Putin, prin emisarii sai, a pus piciorul in prag la Bucuresti. Americanii prea s-au varat peste tot, iar Putin este de parere ca „too much is too bad!”  Ca nu degeaba isi arata el muschii, la propriu, pe diferitele coclauri ale Maicii Rusia. Acum ii „exporta” prin Mediterana.

Romania a devenit “punct de bifurcatie” la summitul NATO de la Bucuresti

Romania, „punct de bifurcatie” in strategia globalizarii

Faptul ca Romania trebuie sa revina pe harta mondiala s-a stabilit la summitul NATO din 2008, desfasurat la Bucuresti. La vremea aceea, un ofiter specialist in strategii geopolitice si militare ne declara: „Pana acum, Romania era capatul axei Washington – Londra – Bucuresti, dar marile puteri doreau sa devina punct de bifurcatie. Globalizarea nu functioneaza pe axe mici.  Daca trasezi o sfera plecand de la Washington si terminand la Bucuresti, cu un punct minimal de bifurcatie la Londra, se observa ca restul lumii ramane pe dinafara, existand riscul formarii altor axe. Daca acestea nu sunt complementare cu axele principale, e razboi si lumea a obosit de atatea razboaie. Insa, daca Bucurestiul ar deveni punct de bifurcatie, de unde ar pleca alte coordonate ale axei, e loc de negocieri. Toata lumea si-a dat mana sa faca din Bucuresti un pivot. Orasul s-a imbacsit cu sisteme radioelectronice – emisie, receptie, stocari, retransmisie. Am fost cuminti si am acceptat tot ce ni s-a oferi, Bucurestiul devenind „un loc de control al tuturor” (spionilor). In plus, Romania mai are Neptunul, o fortareata din punct de vedere radioelectronic, pentru intalniri la nivel inalt, la care chiar nu poti afla ce s-a discutat. Nici tehnologia moderna nu sparge acest zid, deoarece, asa cum am spus, cand e vorba de strategii globale, toata lumea se supune. Deci, sa nu ne mire daca, in viitor, vom constata ca prin Romania se plimba tot felul de spioni, la toate nivelele”. Nu ne mai miram!

China, papusarul „Ursului” si al „Unchiului Sam”

China este „eminenta cenusie” a jocurilor geopolitice. Are economie cu crestere emergenta, are armata capabila sa-i sustina interesele, dar n-ar fi fost un factor de decizie daca nu i s-ar fi oferit acest dar de catre elita mondiala. Baronul Benjamin de Rothschild declara in 2001 motorul economiei mondiale va fi China, aleasa sa implementeze noua ordine financiara a lumii. China instaleaza deja platforme generoase pentru un nou sistem de comert si bancar. Prin acest mecanism, China il obliga pe Unchiul Sam si pe aliatii din UE sa joace„ fair”. Si investeste major in construirea de cai ferate intre Rusia, Germania si China, in constructia de gazoducte care conecteaza Rusia cu Europa si cu Asia centrala, aratand unde vor fi zonele de comert liber ale viitorului. Unchiul Sam a lasat-o deja mai moale. In aprilie, vicepresedintele Joe Biden a declarat, la Conferinta Bancii Export-Import, ca „noua ordine mondiala va schimba regulile financiare sub puterea Chinei”! Si poate tot sub influenta „eminentei cenusii” s-a aratat si Rusia, dintr-o data, mai binevoitoare fata de „punctul de bifurcatie al globalizarii”. Am numit Romania.

author avatar
Adina Mutar
1.877 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger