AcasăNewsServiciile secrete americane au prezis din 2012 Statul Islamic

Serviciile secrete americane au prezis din 2012 Statul Islamic

SUA a facut greseala sa subestimeze ISIS iar gestionarea crizelor din Siria si Irak este un fiasco pentru administratia Obama

Un document declasificat al serviciilor de informatii ale Pentagonului alerta, inca din august 2012, cu privire la formarea unui califat islamic in estul Siriei.

SUA a facut greseala sa subestimeze ISIS iar gestionarea crizelor din Siria si Irak este un fiasco pentru administratia Obama

Raportul circula pe site-urile de informatie alternative fara ca marile trusturi de presa americane, in afara catorva titluri conservatoare, sa reactioneze. El pune insa la categoria fiasco administratia Obama in chestiunea gestionarii crizelor siriene si irakiene legate de ISIS. Inca din 5 august 2012, acest raport al DIA (Defense Intelligence Agency), serviciul de informatii al Pentagonului, alarma CIA, Departamentul de Stat si Pentagonul cu privire la radicalizarea rebelilor sirieni si posibila infiintare a unui ”Stat Islamic  in estul Siriei cu grave consecinte in Irak”. Doi ani mai tarziu, predictia devenea realitate, odata cu proclamarea, in iunie 2014, unui califat in Siria si in Irak. ”Este vorba de o compilatie de informatii extrem de precise, care au indicat tot ce urma sa se intample in regiune cu extinderea ISIS”, a declarat Tom Fitton, presedintele Judicial Watch, un cabinet de avocati specializat in supravegherea activitatilor guvernului american, arata Le Point. Judicial Watch a obtinut documentele dupa ce a chemat in justitie administratia Obama, luna trecuta, in numele Freedom of Information Act, lege care obliga executivul sa furnizeze tuturor cetatenilor informatii cu privire la documente clasificate.

”O echipa de juniori”

Patrusprezece luni dupa ce Departamentul Apararii a tras semnalul de alarma, Barack Obama descria ISIS ca ”o echipa de juniori”, a indicat Judicial Watch, acuzand Washingtonul ca a minimalizat clar impactul raportului pentru a garanta sansele realegerii presedintelui in noiembrie 2012. Raportul contine si pagini consacrate situatiei din Siria in august 2012, la un an si jumatate dupa debutul ”revolutiei”, clasificate ”Secret”. ”ISIS ar putea declara un Stat Islamic cu ajutorul organizatiilor teroriste in Siria si in Irak, alerta DIA, cu doi ani inainte de autoproclamarea Califatului. Documentele mai prevedeau, cu luciditate, preluarea oraselor cheie  irakiene Mossul si Ramadi de catre jihadisti. Mossul a cazut in iunie 2014 iar Ramadi luna trecuta.

Obama trimite 450 de soldati suplimentar in Irak

Dupa caderea orasului Ramadi, presedintele american a anuntat ca va trimite 450 de militari pentru a intari dispozitivul american in fata jihadistilor si a accelera formarea trupelor irakiene, in special pe sunnitii angajati in lupta contra ISIS. Suplimentarea ridica numarul fortelor americane la 3.550. Washington a aprobat si livrarea rapida de material  militar fortelor irakiene. ”Aceasta decizie nu va schimba misiunea”,a subliniat Pentagonul, care a reamintit ca soldatii americani nu vor participa la operatiuni de lupta la sol ci doar vor ”antrena, consilia si ajuta” fortele irakiene.

 

author avatar
Tudor Borcea
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger