AcasăNewsServiciile rusesti nu uita si nu iarta

Serviciile rusesti nu uita si nu iarta

Colonelul Serghei Skripal a fost condamnat in Rusia la 13 ani cu inchisoarea, dar ulterior a fost eliberat in urma unui schimb de spioni

Un fost spion rus care lucra pentru serviciile secrete britanice a fost gasit inconstient, duminica, impreuna cu o femeie de 30 de ani, pe o banca din comitatul Salisbury, in Anglia, otravit cu fentanyl (un derivat al opiumului). Barbatul se afla in stare critica.

Colonelul Serghei Skripal a fost condamnat in Rusia la 13 ani cu inchisoarea dar ulterior a fost eliberat in urma unui schimb de spioni

Un barbat a fost spitalizat „in stare critica”, a indicat politia din Wiltshire, fara a furniza identitatea, la fel si o femeie de 30 de ani care era cu el. Cuplul a fost gasit inconstient pe o banca, intr-un centru comercial din Salisbury.”Cele doua persoane, despre care credem ca se cunosc, nu prezentau nicio leziune vizibila si au fost transportate la spitalul din Salisbury”, a declarat agentul de politie Craig Holden. Potrivit presei britanice, barbatul este Serghei Skripal, un fost colonel al serviciilor de informatii rusesti. Acuzat de spionaj pentru Marea Britanie, el a fost condamnat la 13 ani de inchisoare in Rusia, in 2006. A fost acuzat ca a primit 100.000 de dolari pentru a furniza MI6, serviciul de informatii externe britanic, numele agentilor rusi ai GRU prezenti in Europa. Impreuna cu alti trei spioni rusi, Skripal a facut obiectul unui schimb, in 2010, contra zece spioni ai Kremlinului expulzati de Washington, intre care Anna Chapman, o femeie de afaceri rusa supranumita la New York ”noua Mata Hari”. Acest schimb, in urma caruia Skripal s-a refugiat in Anglia, a fost cel mai important dupa sfarsitul Razboiului Rece. Serghei Skripal ducea, de opt ani, o existenta discreta in Salisbury, oras pitoresc din Evul Mediu, departe de tumultul Londrei, aflata la doua ore distanta cu masina. Kremlinul a dezmintit orice implicare in otravirea lui Skripal, declarandu-se gata sa coopereze cu autoritatile britanice daca acestea ii cer ajutorul.

Vila de pe Christie Miller Road din Salisbury unde se crede ca a locuit Skripal dupa ce a venit in Marea Britanie

„Nimeni nu ne-a abordat cu o astfel de solicitare”, a precizat purtatorul de cuvant al presedintiei ruse Dmitri Peskov, intrebat de ziaristi daca Londra a cerut ajutorul Moscovei in acest caz. In caz ca ancheta britanica va confirma o pista ruseasca, acest incident va inrautati si mai mult relatiile diplomatice execrabile dintre Marea Britanie si Rusia, afectate de conflictul din Ucraina si razboiul din Siria.

Precedentul Litvinenko

Acest incident sumbru aminteste de cazul fostului agent FSB si opozant al lui Putin, Alexandr Litvinenko, otravit la Londra in 2006, unde se refugiase impreuna cu familia in octombrie 2000 si unde l-a cunoscut pe miliardarul rus Boris Berezovski, dusman declarat al lui Putin, decedat si el in martie 2013 in conditii neelucidate. Litvinenko colabora cu serviciile secrete britanice si ancheta o eventuala legatura intre Kremlin si retelele mafiote. Ulterior, ancheta a dovedit ca Litvinenko a fost otravit cu poloniu-210, dupa ce a baut un ceai cu doi cetateni rusi, Andrei Lugovoi si Dmitri Kovtun, la Millenium Hotel din Londra. Pentru a nu invenina relatiile cu Rusia, guvernul lui Tony Blair a refuzat orice ancheta publica. La acea vreme, Londra nu vroia sa puna in pericol tratatul energetic semnat cu Putin, in profitul gigantului petrolier British Petroleum.

Umbrela bulgareasca

O alta afacere sumbra, tot la Londra, pe fondul Razboiului Rece, a avut loc in 7 septembrie 1978, cand scriitorul si disidentul bulgar Gheorghi Markov a fost intepat in coapsa cu o umbrela de catre un barbat, in timp ce urca pe podul Waterloo. Avand in aceeasi zi febra puternica, Markov a decedat patru zile mai tirziu la spital fara sa fie interogat de politie. La autopsie, o capsula plina cu ricina, o otrava extrem de puternica. In 2002, Oleg Kalughin, fost general al KGB, a afirmat ca sovietici au furnizat arma crimei, la cererea presedintelui Bulgariei, Todor Jivkov.

Desfigurat cu dioxina

In septembrie 2004, fostul presedinte ucrainean Viktor Iuscenko, candidat al opozitiei si erou al Revolutiei portocalii, s-a imbolnavit brusc in plina campanie prezidentiala in care i se opunea Viktor Ianukovici, candidatul favorit al Moscovei. Trei luni mai tarziu, o comisie de medici austrieci au descoperit ca Iuscenko fusese otravit cu dioxina. In ianuarie 2005, Iuscenko a fost ales in fruntea Ucrainei dar, in ciuda ingrijirilor acordate, fata i-a ramas desfigurata in urma ingerarii acestei substante care contine clor. Ulterior, parchetul din Kiev a confirmat oficial otravirea lui Iuscenko, in urma unor analize facute de experti ucraineni, americani, germani si japonezi. Acestia nu au oferit insa nicio precizare asupra orei, locului sau mijlocului otravirii, invocand secretul anchetei.

author avatar
Tudor Borcea
507 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger