AcasăNewsServiciile americane: In 2016, ISIS va incerca noi atentate in Europa si...

Serviciile americane: In 2016, ISIS va incerca noi atentate in Europa si in SUA

Daesh a devenit principala amenintare terorista mondiala, avand o capacitate crescuta de a lansa atacuri in toata lumea, a estimat James Clapper, directorul Comunitatii americane de informatii.

Liderii coalitiei antiteroriste spun ca Statul Islamic va lovi in Occident si anul acesta

Anul acesta, Statul Islamic va incerca sa comita noi atacuri teroriste in Europa dar si atentate directe pe teritoriul Statelor Unite, a completat generalul Vincent Steward, seful Departamentului Informatiilor Militare al SUA (DIA) , informeaza Le Parisien. In Statele Unite, a explicat Steward, principala amenintare islamista vine din interior, de la cetateni sau rezidenti radicalizati, in raportul anual asupra evaluarii amenintarilor globale. Succesul atacurilor extremiste izolate (din Chattanooga si San Bernardino) ”ar putea inspira” alte persoane sa comita acelasi tip de atac, a spus James Clapper. Pe de alta parte, a estimat acesta, ISIS ”profita de afluxul de emigranti din Siria pentru a-si insera combatantii” care vor fi capabili ulterior sa comita atacuri in Europa si in SUA. Clapper a atras atentia ca teroristii sunt experti in pasapoarte falsificate care le permit sa calatoreasca sub false identitati.

O putere mondiala superioara Al-Qaida

De-o maniera generala, ISIS ”are o putere mondiala superioara celei a Al-Qaida”, daca se iau in calcul si grupurile afiliate din Libia, Afganistan si din alte tari din Asia si Africa, a explicat Clapper. Insa gruparile afiliate Al-Qaida ”si-au dovedit rezistenta si sunt pregatite sa avanseze in 2016”, in ciuda eforturilor Statelor Unite si a aliatilor care au adus atingeri ”semnificative” conducerii miscarii in Afganistan si in Pakistan, a mai spus James Clapper, care este coordonatorul a 17 agentii de informatii americane, intre care CIA, NSA si DIA, si principalul consilier al presedintelui SUA in materie de informatii.

30.000 de combatanti experimentati

In paralel cu raportul american, premierul francez, Manuel Valls, a estimat, marti, ca amenintarea terorista in Franta este mai mare ca inainte de 13 noiembrie. Premierul a citat, in sprijinul acestei afirmatii, ”semne de activitati teroriste, retele teroriste, amenintari, revendicari pe Internet, persoane aresatate”. La sfarsitul lui 2015, serviciile de informatii franceze estimau ca ISIS dispune de cel putin 30.000 de oameni experimentati, din care o buna parte sunt combatanti veniti din toata lumea. Insa, de cateva saptamani, gruparea terorista a suferit o serie de infrangeri, in special in Siria. Pe de alta parte, seful Pentagonului, Ashton Carter, si-a exprimat speranta ca va reusi sa determine o intarire a coalitiei impotriva ISIS, cu ocazia summit-ului de astazi al ministrilor NATO de la Bruxelles. In ultimele saptamani, Carter si-a exprimat frustrarea cu privire la mijloacele insuficiente angajate, potrivit lui, de partenerii SUA ai coalitiei antiteroriste.

Peste 3.300 de perchezitii in Franta, dupa instalarea starii de urgenta

Dupa atentatele din 13 noiembrie din Paris, au fost facute 3.336 de perchezitii, soldate cu 400 de arestari, a anuntat, marti, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, informeaza  Reuters. El a subliniat necesitatea prelungirii starii de urgenta pentru o durata suplimentara de trei luni. Cazeneuve a precizat ca perchezitiile au permis confiscarea a 578 de arme, din  care 220 de pusti, 169 arme de mana si 42 de arme de razboi.

Trump: Daca eram la Bataclan, deschideam focul

Miliardarul, care a castigat alegerile primare din New Hampshire alaturi de democratul Bernie Sanders, a acordat un interviu pentru ”Valeurs actuelles”, in care a estimat ca ”Merkel a facut o greseala tragica cu emigrantii, criza acestora putand declansa «revolutii» si «sfarsitul Europei»”, noteaza Le Point. Evocand atentatele din Paris, Trump a estimat ca legile franceze sunt prea timide in materie de port arma si din cauza lor au putut fi comise atentatele din noiembrie. ”Port mereu o arma cu mine si, daca eram la Bataclan, as fi deschis focul”, a spus acesta.

author avatar
Tudor Borcea
1.149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger