AcasăNewsServicii gratuite pentru seropozitivi

Servicii gratuite pentru seropozitivi

Seropozitivii din Romania  au la dispozitie doua servicii gratuite, SMS+ si Helpline+, lansate de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel sustine ca succesul terapiei HIV/SIDA depinde esential de administrarea corecta a tratamentului

Serviciile reprezinta o parte din programul „Viata cu HIV” (www.viatacuhiv.ro), derulat de UNOPA. Scopul programului il constituie informarea si sustinerea persoanelor seropozitive, pentru ca acestea sa raspunda cat mai eficient la tratament. UNOPA a realizat recent un studiu numit „Accesul la tratament antiretroviral al persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania”. Conform documentului, 50% dintre pacienti care nu raspundeau corespunzator la tratament invocau drept cauza faptul ca uitau sa ia medicamentele conform calendarului stabilit de medicii curanti.

SMS-uri pentru respectarea tratamentului

Pacientii seropozitivi din Romania pot utiliza gratuit serviciul SMS+, pe baza completarii unui formular pus la dispozitie pe  www.viatacuhiv.ro. Prin acest serviciu, pacientii pot primi unul sau doua sms-uri pe zi, prin care li se reaminteste cand este momentul optim pentru adimistararea medicamentelor. Astfel, prin completarea formularului, pacientii indica orele la care vor sa le fie trimis sms-ul si pot alege si un text personalizat.

Angajament pe viata

Managerul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a atras atentia ca, in cazul pacientilor cu HIV/SIDA, succesul terapiei depinde in mod deosebit de administrarea corecta a tratamentului, la orele stabilite de medic, acesta fiind un angajament pe viata al pacientilor diagnosticati cu HIV/SIDA. „Pe langa tratamentul medical si ingrijirea specializata, pacientii au permanent nevoie de sustinere psihologica, dar si practica, pentru a face fata provocarilor bolii si a evita esecul terapeutic. Pacientii cu HIV/SIDA, spre deosebire de pacientii cu alte boli cronice, au sansa la o viata normala, daca au grija de sanatatea lor si respecta tratamentul indicat de medic”, a declarat Streinu Cercel.

Sute de noi cazuri in 2012

Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” a realizat recent un studiu, conform caruia in prezent, in Romania sunt inregistrati oficial 11.189 de pacienti cu HIV/SIDA. Dintre acestia, 6.726 au varsta de 20-29 de ani. Potrivit documentului, in perioada 1 ianuarie 2012 – 30 iunie 2012 au fost inregistrate 313 cazuri noi de HIV/SIDA, dintre care 151 de persoane s-au infectat pe cale heterosexuala, 102 – prin utilizarea in comun a seringilor pentru droguri, 37 – prin relatii homosexuale sau bisexuale, iar alti 18 –  pe cai necunoscute.

author avatar
Arpad Dobre
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger