AcasăNewsSepepistii lui Erdogan, interzisi la summit-ul G20 din Germania

Sepepistii lui Erdogan, interzisi la summit-ul G20 din Germania

Autoritatile germane au informat ca nu vor permite intrarea pe teritoriul tarii a garzilor de corp ale presedintelui turc Recep Erdogan, care fac obiectul unui mandat de arestare in SUA pentru violente comise impotriva manifestantilor pro kurzi.

Astfel, ministerul german de Externe prevenit Ankara ca gorilele lui Erdogan vor fi persona non grata, la summit-ul din 7-8 iulie din Hamburg. Anterior, politia americana a emis un mandat de arestare pe numele a 12 agenti de securitate ai presedintelui turc, responsabili de ”grave violente” fata de manifestantii care agitau pancarte in favoarea Partidului kurd pentru uniune democratica (PYD) in marja vizitei lui Recep Erdogan in SUA, in 16 mai. Imaginile cu oamenii calcati in picioare de agentii lui Erdogan au revoltat opinia publica internationala. Politistii americani, depasiti de situatie, nu i-au putut impiedica pe agentii turci sa-i bata pe manifestantii care se desfasurau pasnic.

Protejati de imunitate

Bataia din acele zile s-a soldat cu noua raniti din care unii in stare grava. Protejati de imunitatea diplomatica in timpul vizitei lui Recep Erdogan la Washington, agentii turci identificati de politia americana nu au putut fi retinuti si au parasit Statele Unite fara probleme. Secretarul american de stast Rex Tillerson a facut cunoscut, via un purtator de cuvant, ca mandatele de arestare emise pe numele agentilor turci inseamna ”un mesaj foarte clar” potrivit caruia Statele Unite nu vor tolera violenta pentru a ”sufoca libertatea de expresie si politicile legitime”. De partea sa, Ankara a denuntat acte ”agresive si neprofesioniste” din partea politiei americane si a serviciilor de securitate diplomatica impotriva garzilor de corp ale presedintelui Erdogan. Interogati de presa, reprezentantii guvernului german au precizat ca aceste masuri de precautie au fost luate pentru a se evita un incident similar celui care a avut loc in Washington, in timpul vizitei lui Erdogan. Autpritatile germane se tem de confruntari intre membri comunitatilor turce si kurde in marja summit-ului G20 din 7-8 iulie. In Hamburg vor sosi 600 de simpatizanti ai PKK, grup considerat drept terorist de Ankara. Pe de alta parte, ieri, premierul australian Malcolm Turnbull,  a declarat ca lupta impotriva terorismului in spatiul cibernetic va fi unul dintre principalele subiecte pe agenda summitului G20 .

author avatar
Tudor Borcea
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger