AcasăNewsSeparatistii uiguri au luat cu asalt o gara din China

Separatistii uiguri au luat cu asalt o gara din China

29 de persoane au fost injunghiate mortal, iar alte peste 140 au fost ranite intr-un atac care a avut loc, sambata, intr-o gara din sud-vestul Chinei.

Atacul asupra garii din apropierea orasului Kunming a fost executat de o banda de uiguri, printre care si doua femei, inarmati cu cutite lungi si macete.

Atac terorist premeditat

Conform politiei, atacul terorist a fost premeditat, executat dupa un tipic, protagonistii fiind special antrenati pentru aceasta actiune. Una dintre femei a fost capturata si, in urma interogatoriului, a rezultat ca atacatorii erau separatisti uiguri din provincia Xinjiang, care da mari batai de cap autoritatilor chineze. Uigurii acuza autoritatile de la Beijing ca ii impiedica sa-si practice religia si cultura si ii exclude de la proiectele de dezvoltare zonala. Presedintele chinez, Xi Jinping, a cerut ca atacatorii sa fie pedepsiti „conform legii”, anunta aceeasi sursa.

Revigorarea miscarilor separatiste

Politia a impuscat mortal patru atacatori si a demarat o ancheta pentru prinderea celorlalti. Fortele de ordine au stabilit o vasta zona de securitate in jurul garii, iar politia continua sa interogheze persoane care au fost martore la acest atac sangeros. Atacatorii au fost imbracati in negru, iar unii dintre ei aveau fetele acoperite. Asemenea incidente se produc rar in China, insa, se pare ca „inspiratia” a venit de la Rusia, care, ocupand Crimeea, a dezlantuit o revigorare a miscarilor separatiste, care cred ca a sosit momentul sa se afirme. In China?! Riscant, foarte riscant!

author avatar
Adina Mutar
293 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger