Cauta

Senatul SUA către cele 50 de state: Declarați-vă falimentul! Ajutorul federal nu mai vine!

Niciunul dintre cele 50 de state americane nu și-a achitat nici până azi datoriile acumulate în timpul Marii Depresii din anii ’20-‘30. Chiar și după ultima recesiune (2008-2012), doar câteva orașe au dat faliment, asta fiindcă au capacitatea de a majora taxele și impozitele locale. Acum, când mama tuturor crizelor bate la ușă, Senatul vine cu un mesaj pentru cele 50 de state americane: declarați-vă falimentul fiindcă nu veți mai primi niciun ajutor federal!

 

Mitch McConnell (senator de Kentucky) nu este un nume oarecare în politica SUA. Conduce majoritatea republicană din Senat, așa că vorbele sale au greutate și produc mici cutremure în funcție de mesajul transmis. Acum, la o chestiune atât de sensibilă precum ajutorul economic pentru depășirea crizei provocate de pandemia de Covid-19, Mitch McConnell spune că nici nu poate fi vorba de așa ceva: „Cu siguranță că aș fi în favoarea permiterii statelor să utilizeze calea falimentului. Să și-l declare și ele, nicio problemă!”.

Pentru republicanul McConnell, fiecare dintre cele 50 de state americane care se luptă cu costuri ridicate (pensiile cetățenilor și salariile angajaților din domeniul public) trebuie să aibă dreptul să-și declare în instanță falimentul pe fondul poverilor adunate pe timp de pandemie.

California, Illinois și Connecticut sunt statele care au oferit cei mai mulți bani sindicatelor publice ale angajaților. Senatorul Mitch McConnell se declară reticent să își asume noi și mai multe datorii pentru încă o salvare. „Am spus deja că vom apăsa butonul de pauză aici și acum, deoarece cred că toată această afacere de asistență suplimentară pentru guvernele de stat și locrle trebuie evaluată temeinic. Nu va exista nici o dorință din partea Republicană de a salva pensiile de stat prin împrumutarea de bani de la generațiile viitoare”, tună liderul majorității din Senatul american.

Totuși, ideea că statele își vor declara falimentul a atras dispreț pe scară largă, existând numeroase critici venite din partea investitorilor de pe Wall Street, de la sindicatele publice și chiar de la guvernatori republicani și democrați. Dar, cu fiecare zi scursă în plină criză de coronavirus, perspectivele la nivel mondial sunt tot mai sumbre. Numărul morților continuă să crească și economiile lumii fie se clatină pe marginea eșecului, fie deja au intrat în colaps. Iar în America, perspectivele financiare au trecut de granița asta chiar și după ce Washingtonul a pregătit un mega-plan de salvare în valoare de două trilioane de dolari.

Și în plină spaimă apare liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, care le transmite statelor că ar trebui să dea faliment. Dacă se va ajunge aici, atunci America va înceta, peste noapte, să mai fie o superputere!

Ultimele stiri

  • Inexplicabil: Bărbatul care l-a rănit pe premierul slovac Robert Fico spune că nu a vrut să-l ucidă
  • Nicolae Ceaușescu a fugit zilele trecute din cimitirul de la Moscova
  • Alege ce citești
  • Războiul clanurilor/Interlopii dau mare tun în „5”!
  • Legea achizițiilor publice, impusă de Bruxelles, dedicație pentru multinaționale
  • Basel III Endgame. Cotitul drum al reformelor bancare
  • Revoltă în UE împotriva Ucrainei. Agricultorii, deciși s-o schimbe pe Ursula
  • Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a premiat excelența olimpicilor preșcolari
  • Italia poate trimite 6 echipe în Champions League
  • Cartonaș roz! Cum sună noua regulă în fotbal
  • Exit mobile version