AcasăNewsSenatorul PSD Gabriel Mutu: Traian Basescu reneaga democratia

Senatorul PSD Gabriel Mutu: Traian Basescu reneaga democratia

Modul sinuos in care a evoluat regimul democratic din Romania postdecembrista pune multe semne de intrebare cu privire la capacitatea decidentilor politici de a intelege resursele launtrice ale acestui sistem.

Gabriel Mutu afirma ca Basescu e "dependent de putere"

Indiferent de modul in care  a fost definita democratia de-a lungul timpului, punctul de greutate in definitivarea acestui regim politic este votul. Diferenta de susbstanta dintre un regim democratic si unul totalitar este aceea ca primul isi traseaza coordonatele de evolutie in functie de vointa cetatenilor exprimata la vot.

Boicotarea referendumului aduce tarii mari prejudicii de imagine

Prin boicotarea referendumului din 29 iulie de catre Traian Basescu si gruparea democrat-liberala, Romaniei i se pune o data in plus eticheta de stat care nu ar fi meritat sa fie membru al Uniunii Europene din cauza faptului ca seful statului imprima o vointa antidemocratica prin boicot, dublata de dorinta expresa de a-si mentine puterea de control a institutiilor. Boicotarea referendumului arata caracterul duplicitar pe care il are Traian Basescu. In 2007, cu ocazia referendumului cu privire la alegerea parlamentarilor prin vot majoritar in colegii uninominale (asemeni primarilor), declara ca existenta unui prag de 50 la suta plus unu reprezinta o conditie prin care sa fie validate doar acele consultari electorale care sunt in interesul politicienilor iar fixarea unor parametri atat de dificili pentru validarea unui referendum,  mi se pare ca este o actiune indreptata spre minimalizarea importantei titularului puterii si a suveranitatii in stat, care este poporul roman. (Traian Basescu – 27 noiembrie 2007).

Dependent de putere, ”presedintele-jucator” a faultat la greu

Motivul pentru care Traian Basescu si-a schimbat radical opinia si a fost impotriva, atunci cand USL a schimbat modul de validare a referendumului, este dependenta sa de putere. Nu este admisibil ca intr-o tara in care votul nu este obligatoriu sa existe impus un cvorum de participare. Cu alte cuvinte, nu poti spune ca esti un adept al democratiei atata vreme cat impiedici formarea unor decizii populare prin boicotarea referendumului. Comisia de la Venetia, institutie europeana cu atributii in analizarea regimurilor democratice, nu recomanda un astfel de prag de 50 la suta plus unu, dar Traian Basescu, in speranta ca isi va mentine pozitia, ignora aceste aspecte.

Un Traian Basescu revenit pe usa din dos este un presedinte ilegitim

Trebuie asadar sa ne imaginam o ipoteza foarte simpla: ce legitimitate va mai avea Traian Basescu in fata liderilor europeni daca, sa spunem,  nu se vor prezenta la vot 9,2 milioane de romani ci doar 9 milioane, iar din acestia peste 8 milioane vor vota pentru demitere. Cu alte cuvinte, cel care are atributia de a reprezenta poporul roman, este contestat de poporul roman. Problema mentine acelasi aspect si atunci cand avem in vedere planul intern. In baza a ce va semna, va actiona si va decide Traian Basescu in Romania, atata vreme cat in 2009 a fost ales cu 5,2 milioane de voturi si a castigat cu un mare semn de intrebare iar acum este contestat de un corp electoral mult mai numeros.

Opinia publica intenationala sta cu ochii pe Romania

Poate ca mai mult ca oricand in ultimii 22 de ani, opinia internationala este atenta la modul in care gestionam din interior o problema atat de importanta pentru buna functionare a unui stat democratic. Cat timp Traian Basescu si sustinatorii sai din PDL nu au inteles cum functioneaza un regim deschis, fiind mai apropiati ca mentalitate si comportament de regimurile autoritariste, singurii care mai pot salva aceasta situatie delicata sunt cetatenii cu drept de vot. Din acest moment, vom avea un pariu intre dorinta de dezvoltare, de europenizare pe de o parte si dorinta de incremenire in timp si izolare. Cu siguranta romanii vor merge ca de fiecare data in momentele cheie ale istoriei lor spre valorile europene, insa de data aceasta este important ca numarul lor sa fie atat de covarsitor incat balanta inclinata spre democratie sa atarne greu.

PDL nu are crez politic

Relatia Traian Basescu – Partidul Democrat Liberal este reprezentativa pentru felul in care aceasta grupare politica si-a asumat o eticheta pe care nu a putut niciodata sa o asimileze cu adevarat. Traian Basescu si PDL s-au declarat de-a lungul evolutiei lor comune, de dreapta, democrati, liberali sau populari fara a fi nimic din toate acestea.

author avatar
eNational
442 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger