AcasăNewsȘeful Transgaz dă asigurări că România are stocurile de gaze naturale asigurate,...

Șeful Transgaz dă asigurări că România are stocurile de gaze naturale asigurate, chiar dacă iarna va fi geroasă

sursa foto: infofinanciar.ro

România se află în cea mai bună poziție în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze – a transmis Ion Sterian, directorul general Transgaz, la Central European Gas Congres – eveniment ce are loc zilele acestea la Sibiu. Cât despre ce ne așteaptă la iarnă, șeful Transgaz spune că, fie ea cât de geroasă, „vom trece peste”, pentru că „avem stocurile asigurate, ceea ce nu am mai avut până acum, la această dată”.

La evenimentul de la Sibiu, șeful Transgaz a punctat că mare parte din consumul de gaze al României de astăzi se duce în activitatea casnică.

Sterian: O țară fără producție este o țară fără viitor

„Prin investițiile de la Depogaz, susținute de Romgaz, s-a mărit capacitatea de înmagazinare față de anul trecut cu 100 de milioane de metri cubi, ajungând la 3,17 miliarde. Avem astăzi înmagazinați 3,065 miliarde de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%, cu 1,22 % mai mare decât media europeană. Pot să spun că suntem cu 477 milioane de metri cubi de gaze mai mult înmagazinate astăzi față de aceeași dată a anului trecut.

În plus, s-a mărit capacitatea de extracție din înmagazinare – și cine mă cunoaște știe că m-am plâns de câțiva ani că nu avem capacitate mai mare de extracție din înmagazinare.
Din păcate, mare parte din consumul de gaze al României de astăzi se duce în activitatea casnică. De exemplu, azi, la un consum de 14,2 milioane de metri cubi de gaze, peste 80- 90% înseamnă consum casnic.

Vreau să vă spun că în statele occidentale și vă dau exemplul Spaniei, care are un sistem de transport similar României, raportul este 70% consum pentru industrie, 30% pentru populație. Asta ar trebui să ne dea de gândit în viitor. O țară fără producție este o țară fără viitor”, a precizat Sterian, citat de financialintelligence.ro.

Sterian: Vom trece peste iarnă, chiar dacă va fi geroasă. Avem stocurile asigurate

Totodată, șeful Transgaz a adus în discuție reînceperea activității la Azomureș. “Așteptăm de la 1 octombrie să înceapă producția și cel mai mare producător de îngrășăminte chimice – Azomureș – , asa cum ne-a notificat – dar și alte companii din țară” – a spus Sterian.

Din declarațiile șefului Transgaz rezultă că poziția României este foarte bună la momentul de față. Referindu-se la iarna ce vine, oficialul a precizat că, indiferent cât de geroasă va fi, stocurile de gaze naturale sunt asigurate, astfel că „vom trece peste iarnă”.

„Pe de o parte, acest lucru se datorează investițiilor efectuate de Transgaz, investiții strategice cuprinse în programul de dezvoltare al Transgaz pe zece ani. Am investit enorm de mult în infrastructură, în interconectări și, datorită acestor investiții, am reușit să fim unde suntem acum.

În ceea ce privește stocurile de înmagazinare, am avut o colaborare de excepție cu Guvernul, atât eu, cât și producătorii și furnizorii de gaze din România, colaborare pe care o avem și astăzi, în continuare.

Recent, Guvernul a aprobat planul de aprovizionare cu gaze, electricitate, pentru iarna viitoare, care este mult îmbunătățit. Și vă pot spune că, indiferent ce se va întâmpla, noi vom trece peste iarnă, chiar dacă va fi geroasă. Avem stocurile asigurate, ceea ce nu am mai avut până acum, la această dată”, a declarat Sterian.

Ion Sterian: Investiții sunt în continuare foarte mari la Transgaz

Cât privește independența României pe linia gazelor, Ion Sterian a precizat următoarele aspecte: „Gazele din Marea Neagră vor veni, așa cum au declarat OMV Petrom și Romgaz, la sfârșitul anului 2027 . Noi am început să construim infrastructura, a început să se lucreze, vom termina până în 2025. Suntem în grafic cu lucrările.

Dar producția onshore de gaze din România este în declin și va continua să scadă, după estimările noastre, ajungând la sfârșitul anului 2027 – începutul anului 2028 de la 9,2 miliarde cât este astăzi, undeva la 7 miliarde și ceva.

Gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente – sunt 8,2 miliarde de metri cubi semnate cu consorțiul OMV Petrom și Romgaz – pentru că avem programul guvernamental de racordare a localităților la gaze. Sunt foarte multe licitații în derulare, foarte multe lucrări care au început deja.

Consumul României va crește cu încă 2-3 miliarde de metri cubi și asta mă bucură pe mine ca român că se îmbunătățesc condițiile de viață si de trai ale cetățenilor.

Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere partea de relansare a producției. Avem Centrala de la Mintia cu consum de 2,5 miliarde metri cubi de gaz. S-au semnat deja semnat contractele de finanțare din PNRR de către cei de la CE Oltenia cu centrale electrice pe gaze la Ișalnița și Turceni, cu 1,5 miliarde metri cubi de gaz. Mai e Centrala de la Iernut care este în ultima fază a finalizării lucrărilor cu încă 800- 1 miliard de metri cubi. La astea adăugăm Azomureș cu 1,2-1,5 miliarde de metri cubi și deja se depășește.

Dacă spunem că producția va fi în jur de 7 miliarde de metri cubi, încă 8 miliarde din Marea Neagră, vorbim de 15 miliarde de metri cubi.

România va importa în continuare gaz. Am creat infrastructurile de gaze ca să aducem gaze din zona Mării Caspice, pe conducte. Aducem gaze prin terminalele LNG din Grecia și Turcia din orice colț al globului, și putem să le ducem mai departe către Ungaria, către Republica Moldova. Anul acesta am reușit preluarea operării sistemului național de transport începând cu data de 19 septembrie, fapt unic în Europa – un operator din altă țară, chiar dacă vorbim aceeași limbă, să opereze întreg sistemul de transport al unei alte țări.

Investiții sunt în continuare foarte mari la Transgaz. Acum, sperăm să se deblocheze și interconectarea cu Serbia.

Dar există o problemă nu numai pentru Transgaz, cât și pentru celelalte OTS. Împreună cu colegii mei din alte țări ne luptăm pentru finanțare cu Comisia Europeană, cu DIGI Clima, cu Banca Europeană de Investiții, care ne impun niște condiții aberante și nejustificate. Am trimis scrisori la Bruxelles, începând de la Președintele Comisiei Europene, vicepreședinte, până la toți ministrii din grupul țărilor UE care fac parte din Fondul de Modernizare, plus cei trei observatori neutri, dar numai neutri nu au fost până acum – Olanda, Suedia și Germania. Așteptăm să vedem ce se întâmplă. Nu se pot bloca proiectele, pentru că avem alte soluții de finanțare.

Vreau să menționez că 26 europarlamentari români, din cei 33, depun toate eforturile posibile la Bruxelles. Ideea este că banii europeni sunt nerambursabili, aceștia nu se reflectă în tarifele de transport și automat tarifele sunt jos, reflectându-se acest lucru în prețul final al gazelor”.

author avatar
Andrei Coman
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger