AcasăNewsSeful Pentagonului, socat de amatorismul US Army

Seful Pentagonului, socat de amatorismul US Army

Reducerea bugetului armatei  in ultimii ani a avut consecinte directe asupra capacitatii de lupta a armatei americane, a declarat generalul James ”Mad Dog” Mattis, secretrarul american al Apararii.

Intrebat despre bugetul Apararii propus de Donald Trump pentru anul fiscal 2018, seful Pentagonului a aprobat cresterea cheltuielilor militare ale SUA. Pentru ca, potrivit lui James Mattis, ”nici un inamic pe tern nu a provocat atatea daune in pregatirea armatei noastre decat reducerile bugetare in domeniul apararii de catre administratia Obama”. Mattis s-a declat, luni, ”socat” de ”slaba pregatire a armatei noastre”, o situatie pe care a imputat-o direct anilor in care Obama a taiat in resursele Apararii. In fata comisiei Fortelor Armate din Camera Reprezentantilor, ministrul american al Apararii a reamintit ca s-a retras din armata un trimestru dupa intrarea in vigoare a ”sechestrarii”, referindu-se la un mecanism bugetar care a antrenat restrictii in visteria armatei. ”Patru ani mai tarziu, am revenit la minister si am fost uluit de ceea ce am vazut in materie de pregatire de lupta”, a explicat Mattis in fata alesilor, in cadrul unei audieri privind bugetul Apararii propus de Trump. In proiectul sau al legii finantelor pe 2018, presedintele SUA doreste o majorare a bugetului armatei cu 639 miliarde de dolari (10%) in raport cu bugetul propus de Barack Obama pentru anul fiscal 2017.

Superavioanele F-35, pericol pentru piloti

Ca Romania are probleme cu anticele MiG 21 Lancer mai e de inteles. Dar ce sa crezi cand 50 de avioane ”stealth” F-35A (Loockheed Martin) au fost oprite la sol, la baza aeriana americana Luke (Arizona), incepand de vinerea trecuta, din cauza unor probleme cu oxigenul necesar pilotilor? In perioada 2 mai-8 iunie, in cinci cazuri, mai multi piloti care se antrenau pe F-35 au avut probleme de hipoxie (lipsa de oxigen, ce provoaca pierderea cunostintei) in plin zbor, potrivit capitanului Mark Graff, purtator de cuvant al US Air Forcea, citat de BBC. In toate cazurile, doar datorita sistemului de oxigen de urgenta pilotii au putut ajunge teferi la baza. De precizat ca doar baza Luke este vizata de suspendarea zborurilor aparatelor F-35. Aceasta pare a fi inca o bila neagra pentru programul F-35 in conditiile in care conceptia acestui avion ”invizibil” si intesat de electronica a fost marcata de multe intarzieri in calendar si, in special, depasiri ale costurilor, apreciate ca astronomice. F-35 a intrat de curand in dotarea US Air Force, care dispune astazi de 100 de astfel de aparate.

Criticate de Trump

De altfel, programul F-35 este si in colimatorul presedintelui SUA, pe care l-a apreciat ”foarte costisitor” si asupra caruia a lasat sa planeze amenintarea unei reduceri a comenzilor prevazute in favoarea aparatului F/A-18 Super Hornet (Boeing). La drept vorbind, F-35 este cel mai costisitor program de armament din istoria militara, cu un cost estimat la 400 miliarde de dolari pentru Pentagon. De la inceputul lui, peste 220 de F-35 operationale au fost construite. Avionul dispune deja de peste 95.000 de ore de zbor dar nimeni nu l-a vazut in lupta. Baza aeriana Luke este un mare centru de formare a pilotilor pentru F-35A (versiune cu aterizare si decolare clasice), formand atat piloti americani cat si pilotii altor tari care au participat la programul F-35.

author avatar
Tudor Borcea
89 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger