AcasăNewsSeful NATO a mancat creveti cu KGB-ul

Seful NATO a mancat creveti cu KGB-ul

Jens Stoltenberg, alias Steklov pentru arhivele sovieticilor, a intretinut legaturi periculoase

In a doua jumatate a anilor ’80, actualul secretar general al Aliantei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, a mentinut contactul cu atasatul cultural sovietic, Boris Kirilov. Sub aceasta acoperire, Kirilov recruta politicieni norvegieni pentru temutul Comitet al Securitatii Statului.

Jens Stoltenberg, alias Steklov pentru arhivele sovieticilor, a intretinut legaturi periculoase

Intr-o noua carte autobiografica, ”Povestea mea”, Stoltenberg, fost prim ministru norvegian, relateaza ca, la sfarsitul lui 1970, avea contacte cu reprezentanti ai ambasadei URSS la Oslo. Cativa ani mai tarziu, Jens Stoltenberg a avut mai multe intalniri cu atasatul cultural sovietic Boris Kirilov, ”un interlocutor erudit si interesant”. Cei doi se intalneau intr-un restaurant traditional din centrul capitalei norvegiene, unde apreciau sandvisurile cu creveti si discutau politica. ”Ulterior, urmare a contactului cu Kirilov, KGB-ul m-a fisat. Aveam numele de cod Steklov”, relateaza Stoltenberg. KGB-ul alcatuia fise cu privire la oamenii estimati drept ”contacte confidentiale”. Iar Stoltenberg era unul din „contactele confidentiale” ale KGB.

Ma simteam ca in romanele cu spioni

Jens Stoltenberg a spus insa ca nu era ”ingrijorat ca ar putea vorbi prea mult” in compania agentului sovietic, pentru ca, la vremea respectiva, ”nu cunostea secrete de stat”. Il informa insa pe Tron Johansen, seful informatiilor militare din acea perioada, despre toate intalnirile cu Boris Kirilov. Mai tarziu, in anii ’90, Stoltenberg a vorbit despre contactele cu Kirilov ministrului norvegian al Apararii si serviciului de informatii al politiei. Reprezentantul acestuia din urma i-a cerut sa-l intalneasca pe Kirilov in continuare si sa-l informeze ca informatiile norvegiene erau la curent cu contactele lor. Scopul era de a vedea daca Kirilov ar fi dorit sa paraseasca KGB-ul. ”Daca vedeam un semn in acest sens”, isi aminteste Stoltenberg, ”trebuia sa-i spun ca Norvegia este o tara sigura , unde va fi bine primit”. Potrvit secretarului general al NATO, in timpul acestei misiuni, el se simtea ca ”un erou din romanele cu spioni”. Dar tentativa de recrutare a esuat si aceasta a fost ultima data cand Stoltenberg l-a mai vazut pe Boris Kirilov.

author avatar
Tudor Borcea
266 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asa era procedura atunci.Si acum la fel e. Da johannis cu cine se intalneste? Cu urmasii lui Cioaba?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger