AcasăNewsȘeful DSU explică procedura. Cum vor fi avertizați românii în cazul în...

Șeful DSU explică procedura. Cum vor fi avertizați românii în cazul în care ar apărea „obiecte căzătoare”. Arafat: „Se dă mesajul…”

sursa foto: Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă/Facebook

Nu o dată s-a vorbit despre avertizările prin mesaje Ro-Alert, care se emit, în general, în caz de potențial pericol – în situații în care se produc incendii cu degajări mari de fum, se prognozează manifestări de vreme severă imediată sau, cum s-a mai întâmplat, în situația în care apar animale sălbatice, cum ar fi urșii, în zone în care se pot afla oameni.

Mai nou, secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne aflat la conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a venit cu o serie de explicații ce au în vedere emiterea unor astfel de mesaje tip Ro-ALERT.

„Pentru asta este făcut sistemul Ro-ALERT”

Raed Arafat afirmă că în cazul în care în spaţiul aerian al României ar intra „obiecte căzătoare”, precum rachetele, populaţia din zona aflată în situaţie de risc ar fi alertată prin mesaj Ro-ALERT pentru a se adăposti, potrivit news.ro.

Dacă ştim că vine în zonă şi dacă se dă informaţia, se poate da Ro-ALERT. Numai că, din nou, mesajele Ro-ALERT, chiar dacă se dau foarte repede, s-ar putea să apară concomitent sau după, sau foarte scurt timp înainte şi oamenii să trebuiască imediat să se adăpostească dacă este ceva. Din fericire, până acum, nu a fost nevoie, nu a fost cazul. Dar da, pentru obiecte căzătoare, pentru orice situaţie care ştim că ameninţă populaţia şi ştim că vine, se dă mesajul Ro-ALERT. Pentru asta este făcut sistemul Ro-ALERT”, a declarat Arafat, într-un interviu pentru Europa Liberă România.

Arafat: Se monitorizează situaţiile

Nu au fost singurele aspecte ce s-au aflat de la secretatul de stat din cadrul MAI pe acest subiect. Întrebat dacă autorităţile au fost puse, de la începutul războiului din Ucraina, în situaţia de a lua în calcul emiterea de astfel de mesaje, șeful DSU a precizat că se fac monitorizări. Și a completat spunând că dacă obiectele „se îndreaptă în altă parte” populaţia nu este alertată.

„De a ne gândi… nu e niciun secret, există situaţii în care afli că este ceva în zonă, dar se îndreaptă în altă parte. Nu mai dai mesajul Ro-ALERT. Există situaţii, se monitorizează situaţiile, nu a fost niciun moment cazul să dăm mesajul Ro-ALERT, pentru că nu a fost cazul să dăm mesajul”, adaugă Arafat.

Când s-a vrut să se afle de la șeful DSU dacă autorităţile au ajuns vreodată în punctul în care să îşi pună problema dacă emit sau nu un astfel de mesaj, Raed Arafat a răspuns: „Poate o singură dată a fost aşa ceva, de ceva timp, dar, din nou, spun foarte clar: nu este o chestiune care să panicheze oamenii, este o chestie care se monitorizează, când ai un război lângă tine orice poate să apară, ca şi discuţie”.

Pe de altă parte, în contextul cutremurelor ce au avut loc, în ultima perioadă, în România, multe dintre ele în Oltenia – Gorj, DSU a anunțat – în mai multe rânduri – că „în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora”.

„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, au precizat reprezentanții DSU, prin intermediul unor mesaje postate pe pagina de Facebook a Departamentului.

author avatar
Andrei Coman
540 afisari

7 COMENTARII

    • Nu! E mort ăsta de 3 cm… oricum eu sunt o mami care se bucura sa o ia la cioc si la curosan.

  1. Bai arahat, bai balestinianule ordinar de prost, bai ejti prost !! ? Ha ha ha 🙂 Cum adica, obeicte cazatoare ? Sa vezi cand iti cade in capul tau mare si prost o rachetutza din aia jucausa a rusnacilor salbatici pe voi, in BUkale, cica astia au pregatite minim 3 bucati pentru voi: una la 3coceni, una la sparlament, si una la gubern 🙂 Sa fie cu noroc, bai rachetutza cazatoare, sa se aleaga praful si pulberea de voi, toti parazitii gubernamentali ordinari din BUkale, numai un sfert sa ramaneti din cati sunteti pe acolo acum 🙂 ha ha ha 🙂 Bai arahat, vezi ca vin astia de la fatah si hamas dupa tine, cica nu ti-ai platit cotizatia la ei la timp, asa ca o sa vina cica niste Detasamente de Soimi ai Patriei, sa te intrebe de sanatate, si nu numai 🙂 Sieg Heil, Sieg Heil, arahat macht frei 🙂

  2. ACEASTA HIENA ARAFAT ESTE O CAPUSA A BUGETULUI ROMANIEI ,O MINTE BOLNAVA DIABOLICA CARE INTODEAUNA FABRICA DEZASTRE !.
    EXEMPLU „OBIECTE CAZATOARE „, AZI ESTE UN SUBIECT ARUNCAT IN PRESA SI SPECULAT IN IDEEA DE A SCOATE BANI !.
    CA SA VEDETI CA NU VORBESC PROSTII CAUTATI ,BELITI OCHII CAT CEPELE SI VEDETI CE SCRIE PE ASIGURAEA DVS A LOCUINTEI !!,
    PLATITI SUPLIMENTAR PENTRU OBIECTE CAZATOARE !!,PENTRU BOOM SONIC !!,PENTRU ORICE LE FATA MINTEA LOR -EXCROCILOR CARE SE PRETIND ASIGURATORI !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger