AcasăNewsSeful BNR ne asigura ca trecem de criza

Seful BNR ne asigura ca trecem de criza

Mugur Isarescu este de parere ca economia Romaniei a iesit din recesiune

Romania este pregatita chiar si pentru cele mai pesimiste scenarii, a declarat luni, seful Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu este de parere ca economia Romaniei a iesit din recesiune

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu spune ca deocamdata nu putem vorbi de panica pe pietele internationale, ci doar de o crestere a tensiunii. In plus, cat priveste economia Romaniei, seful BNR spune ca anul acesta ne putem baza pe o crestere de cel putin 1,5% sau chiar mai mare daca anul agricol va fi unul bun, asa cum se prefigureaza. O recolta buna ar aduce un plus de 1 miliard de euro la PIB-ul tarii.

Guvernatorul a vorbit si despre evolutia cursului si le-a transmis romanilor ca nu ar trebui sa bage in seama oscilatiile din ultimele saptamani. In ceea ce priveste salariile bugetarilor, guvernatorul recomanda Guvernului prudenta in majorarea acestora, pentru ca „este foarte greu sa iei inapoi dupa ce ai dat”. Isarescu a tinut sa mai afirme ca sunt semnale care vin sa sprijine ideea ca economia a iesit din recesiune, insa mai sunt zone care nu dau semne de revenire.

In ciuda faptului ca s-a constatat o usoara crestere in zona consumului intern, cererea de creditare a ramas in continuare scazuta, semn ca romanii sunt mai preocupati de rambursarea imprumuturilor vechi decat de contractarea altora noi. „Cererea de consum treneaza in continuare. Creditarea continua sa fie jos, ceea ce inseamna ca populatia se concentreaza in a-si rambursa creditele contractate anterior si nu are curajul sa ia noi credite, cel mult refinantari”.

author avatar
Adelina Ionicel
135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger